Izvor:
11.11.2019 u 09:11
0

NEMA AMERIČKIH SANKCIJA ZBOG RUSKOG ORUŽJA: Dačić ističe šta je cilj Srbije! (FOTO)

Neće biti američkih sankcija zbog kupovanja ruskog oružja, a Srbija je otvorena i za sisteme naoružanja koji dolaze iz zapadnih zemalja i Kine, izjavio je potpredsednik Vlade i šef srspke diplomatije Ivica Dačić.

Dačić je rekao da je američkom direktoru za kontrolu naoružanja Tomasu Zarzeckom preneo opredeljenje Srbije da bude otvorena i da, osim ruskog, razmatra kupovinu oružja iz drugih zemalja.

– Nemamo šta da krijemo. Naš cilj je da sačuvano zemlju i sigurno ne nameravamo da ulazimo u konfrontacije sa SAD. Srbija do sada nije kupila i ne namerava da kupi sisteme naoružanja koji bi bili predmet američkih sankcija – rekao je Dacić.

On je ponovio da je Srbija vojno neutralna zemlja, a to ne znači da se u odbrani oslanja samo na Rusiju, vec je otvorena i za druge sisteme naoružanja.

Dačić je rekao da Eropska unija radi na svojim reformama i treba videti kako će se to odraziti na prošerenje, kao i da je pitanje kako će se Srbija i region u tim promenama snaći.

– Nisu tu samo samo reforme Unije, već i Bregzit, pa odnosi Brisela sa SAD, Kinom i Rusijom – a sve se to posredno prebija preko naših leđa. Mislim da ne treba da se usmerimo na to kada ćemo ući u Evropsku uniju, već da se usmerimo na to da zaštitimo naše nadrzavne i nacionalne interese – rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je rekao da je "mali Šengen" jedan od načina da se sami organizujemo do ulaska u EU i olakšamo život i rad građanima i privrednicima.

Srbija je već navikla na to da joj neko nešto obeća, posebno kada je reč o EU, pa da posle to ne bude ispunjeno. Do sada je trebalo da živimo u EU, samo slušajući naše političare koji su nam godinama govorilida ulazimo u Uniju za godinu, pet, deset ili 20 – rekao je Dačić.

On je rekao da smatra da Srbija treba da "brani Makrona da sada kada su svi skočili na njega" zbog priča o reformama Unije i novim uslovima za proširenje.

Izvor: Tanjug
Foto:
Twitter/InSerbia News

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter