Izvor:
11.11.2019 u 13:13
0

„MALI ŠENGEN“ JE JEDINA ŠANSA ZA BRŽI RAZVOJ: Brnabićeva u Bernilu na Privrednom forumu! (FOTO)

Stabilniji i predvidljiviji Balkan, na kom postoji slobodno kretanje ljudi, roba, kapitala i usluga, jedina je šansa da postanemo mnogo konkurentniji i da se razvijamo i rastemo mnogo brže nego do sada i zato je potrebna apsolutna podrška za inicijativu "malog šengena", poručila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić u Berlinu.

Važno mi je bilo da pomenem da je saradnja Zapadnog Balkana izuzetno važna i da je najavažnija inicijativa u poslednjih nekoliko decenija, upravo ova inicijativa ''mini šengena'', koju je pokrenuo predsednik Aleksandar Vučić – rekla je Brnabić, koja je u Berlinu učestvovala na Privrednom forumu u organizaciji "Zidojče Cajtunga".

Nama je potrebna apsolutna podrška za tu inicijativu, podvukla je premijerka Srbije.

Prema njenim rečima, ono što se stvara kao veće, slobodnije tržište između Srbije, Severne Makeodonije i Albanije, a čemu će se, nada se, pridružiti i ostali u regionu, pravi je signal kakav treba da se šalje na sličnim konferencijama, pred investitorima i političarima.

– Stabilniji i predvidljiviji Balkan, gde postoji sloboda kretanja ljudi, roba, kapitala i usluga je jedina šansa za nas da postanemo mnogo konkurentiji, da se razvijamo i rastemo mnogo brže nego do sada – podvukla je Brnabić u izjavi novinarima.

Dodala je da svi treba da budu svesni da ćemo dugo nakon što postanemo predvidljivi i potpuno stabilan region za poslovanje, imati problem percepcije, odnosno to kako drugi vide naš region.

– Što pre adresiramo i taj problem i pokažemo na ovakvim konferencijama šta radimo za bolji, stabilniji region, imaćemo bolje rezultate, u smislu promene percepcije i dolaska sve više investitora – rekla je Brnabić.

Premijerka je izrazila zadovoljstvo što je dobila poziv "Zidojče Cajtunga" drugu godinu za redom da učestvuje na Forumu, jer je to, kaže, veliko priznanje za reforme u Srbiji.

– Ove godine je veće intreresovanje za to kao ide digitalna transformacija, kakvi su rezultati, uz velike pohvale za ono što radimo, posebno u reformi sistema obrazovanja, kao i za to što se otvaraju istraživački centri u Srbiji – prenela je Brnabić.

Ona je navela da je Srbija prepoznata u Evropi po tome da je naša konkurentna prednost su IT uslugama, znanju, mladim talentovanim ljudima, kao konkurentna destinacija za ulaganje u napredne tehnologije, te dodala da se nada da će rezultati doći u narednim godinama.

Ponovila je da se spremaju posebne poreske olakšice za one koji se vraćaju iz dijaspore, koje podrazumevaju da će kompanije koje zapošljavaju ljude iz dijaspore, koji imaju platu u visini tri prosečne zarade, u narednih pet godina biti oslobođene 70 odsto poreza na zarade.

Uputili smo u Skupštinu predlog zakona za posebne poreske olakšice, ako to parlament prihvati, od sledeće godine ćemo ih imati – dodala je Brbnabić.

Ponovila je da je Nemačka jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije, čije kompanije zapošljavaju u našon zemlji više 60.000 ljudi, te dodala da većina njih planraije širenje na našem tržištu i nova zapošljvanja.

– Imamo nemačke kompanije koje sve više otvaraju istraživačke i razvojne centre, za koje se nadamo da će u budućnosti kreirati intelektualnu svojinu u Srbiji i plasirati je iz Srbije, što će dati potpuno drugačiji imidž zemlje, kao inevsticione destinacije, i generalno će ''povući'' rast plata, penzija i živostnog standarda – rekla je Brnabić.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter