Izvor:
13.11.2019 u 09:00
0

DAČIĆ NA OTVARANJU NATO NEDELJE: Samo kompromisno rešenje može da obezbedi trajni mir i stabilonost!

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da samo kompromisno rešenje postignuto dijalogom Beograda i Prištine, uz podršku međunarodne zajednice, može da obezbedi trajni mir i stabilnost.

Dačić je na otvaranju NATO nedelje u Beogradu kazao da je postoji nijedan razlog da nešto što usaglase dve strane ne bude prihvatljivo za bilo kojeg trećeg aktera i dodao da je uveren da svaki dogovor u rešavanju otvorenih pitanja podsticajno deluje na održavanje mira i stabilnosti u regionu.

On je istakao i da su za Srbiju veoma važne i garancije da tzv. kosovske bezbednosne snage i druge naoružane formacije, sastavljene od Albanaca, ne mogu da ulaze na sever Pokrajine bez saglasnosti komandanta KFOR-a.

Kako je rekao, nažalost odlazak tih formacija u dominantno srpske sredine se desio više puta i predstavlja potez koji je sa sobom nosi potencijal da eskalira u razmerama koje se ne mogu kontrolisati.

Zato očekujemo da KFOR, u skladu sa mandatom, deluje preventivno kako bi neke buduće slične akcije na severu Kosova i Metohije bile sprečene – poručio je Dačić.

On je dodao da je partnerski odnos sa NATO važan element državne politike Srbije i nastojanja da region bude trajno stabilan, navodeći da saradnja sa Alijansom počiva na uvažavanju politike vojne neutralnosti Srbije, bez uslovaljavanja naše zemlje da postane članica NATO.

On je dodao da postoji otvorenost Srbije da unapredi politički dijalog i konkretnu saradnju sa NATO u svim oblastima od zajedničkog interesa, ukazujući da postoje dobri odnosi između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.

Srbija se, kaže Dačić, pozicionirala na međunarodnoj sceni kao odgovoran, predvidljiv i kredibilan partner koji doprinosi očuvanju mira i unapređenju bezbednosti u regionu.

Svojim spoljnopolitičkim prioritetima, među kojima su zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje, članstvo u EU, promocija regionalne saradnje i negovanje prijateljskih i partnerskih odnosa na globalnom planu, Srbija se potvrdila kao izvoznik bezbednosti i važan činilac rešavanja mnogih, prvenstveno regionalnih pitanja – istakao je Dačić.

On je ukazao da Srbija kontinuirano pokreće regionalne teme koje za cilj imaju povećanje atraktivnosti čitavog Zapadnog Balkana, što bi za posledicu trebalo da ima uvećanje investicija i rast trgovinske razmene, kao osnove za ubrzani ekonomski razvoj.

Incijativa predsednika Vučića i premijera Edija Rame i Zorana Zaeva o tzv. regionalnom ''mini Šengenu'', koju će, nadam se, podržati i ostali akteri u regionu, trebalo bi da stvori uslove za brži protok ljudi i kapitala, ali i da omogući prospreritet čitavog regiona, uz istovremeno jačanje stabilnosti. Pitanje povezivanja mora da nadvlada pitanja razdvajanja – poručio je šef srpske diplomatije.

Dačić se osvrnuo i na odnos Srbije i NATO koji je, kaže, delikatan zbog nasleđa iz prošlosti, odnosno zbog NATO bombradovanja tadašnje SR Jugoslavije, podsetivši da je Alijansa intervenisala bez ovlašćenja SB UN.

Te događaje ne možemo da zaboravimo i uvek ćemo se sećati onih koji su stradali. Upravo smo ove godine komemorativnim programom obeležili 20 godina od te tragedije, čime smo želeli da uputimo univerzalnu poruku da se nešto slično ne sme ponoviti ni jednoj suverenoj zemlji – rekao je Dačić.

Naveo je i da nakon 20 godina Srbija i NATO imaju različita gledišta u vezi sa tim događajem, ali to, kaže, ne menja realnost da svi učesnici tih događaja imaju odgovornost i obavezu da učine sve da se posredstvom saradnje očuva mir i obezbedi trajna stabilnost.

Srbija gleda u budućnost i oredeljena je da unapređuje saradnju u oblasti odbrane i bezbednosti sa članicama i partnerima NATO. Politika vojne neutralnosti, kao osnova naše politike ne samo prema NATO, već i prema svakom drugom vojnom savezu, ne dovodi se u pitanje – ponovio je ministar.

Kako kaže, takvo jasno i čvrsto opredeljenje poštuje se i na Istoku i na Zapadu, a istovremeno, u potpunosti Srbija uvažava odluku suseda i drugih zemalja da pristupe Alijansi ili nekim drugim vojnim savezima.

Zato očekujemo razumevanje za naše kontakte sa zemljama koje nisu članice NATO-a, a koji su zasnovani na principima svestrane saradnje, uz vođenje politike vojne neutralnosti – rekao je Dačić.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter