Izvor:
06.06.2016 u 16:34
0

NASTAVLJA SE KONSTITUTIVNA SEDNICA: Već se razvila POLEMIKA u Skupštini!

U Skupštini Srbije danas je nastavljena konstitutivna sednica parlamenta, nakon što ju je predsedavajući sednicom Dragoljub Mićunović (DS) prekinuo u petak uveče.

Konstitutivnom sednicom parlamenta Mićunović predsedava kao najstariji poslanik novog saziva, a u njenom dosadašnjem toku su potvrđeni mandati poslanika i otvorena rasprava o izboru Maje Gojković za predsednika parlamenta, do čega nije došlo zbog prekida sednice. Na dnevnom redu prve sednice novog saziva je ukupno pet tačaka, a pored potvrđivanja mandata i izbora predsednika tu su još i izbor potpredsednika parlamenta, imenovanje generalnog sekretara i formiranje skupštinskih radnih grupa.

U nastavku konstitutivne sednice razvila se polemika oko odluke predsedavajućeg Dragoljuba Mićunovića da prekine sednicu u petak, pošto je šef poslanika SNS Aleksandar Martinović apelovao na njega da danas sednicu vodi u skladu sa Poslovnikom i da je ne prekida na svoju ruku.

Ako niste u stanju, ne želite ili ne možete da predsedavate, postoji rešenje, Skupština će da kandidatuje sledećeg po redu koji je po godinama najstariji. Najstariji uvek može da se pronađe, tako da SNS apeluje na vas koji ste trenutno predsedavajući, da sednicu vodite u skladu sa Poslovnikom i da je ne prekidate na svoju ruku – rekao je Martinović.

Dodao je da Mićunović nije imao pravo da prekine sednicu, a pogotovo bez konsultacija sa šefovima poslaničkih grupa i što je SNS izašla u susret demokratama i Pokretu "Dosta je bilo" da imaju potpredsednike.

Martinović je rekao da Mićunović mora da ima dovoljno razumevanja da svi poslanici, pa i SNS, imaju pravo da govore, ali i ako je ta rasprava malo tvrđa, jer je Skupština političko telo.

Apelujem na vas da sednicu vodite u skladu sa Poslovnikom, da ne preduzimate ništa na svoju ruku i da ako imate potrebu za konsultacijama njih obavite sa svima, a ne samo sa svojim predsednikom – kazao je Martinović.

Šef poslanika SRS Vojislav Šešelj rekao je da se parlament zahvaljujući Martinoviću vraća na situaciju od petka, navodeći da je predsedavajući u skladu sa Poslovnikom posle 10 sati rasprave njen nastavak zakazao za prvi termin u prvom sledećem radnom danu.

Njegovo je da vodi sednicu, ovde je problem vase žurbe, ne znam zašto vam se žuri. Ako vam se žuri zašto pre 20 dana niste zakazali sednicu, i ako vam se žuri zašto odgovarate svakom poslaniku opozicije. Ne možete da prećutite i da žurite, to se međusobno isključuje – kazao je Šešelj, a Ðorđe Vukadinović (DSS) rekao je da je ovde reč o "nekoj vrsti klinča prema malobrojnim poslanicima opozicije".

Mićunović je potom rekao da mu je kandidatkinja za predsednika parlamenta u petak prišla sa najvećim uvredama i optužila ga za državni udar, te da nije izlazio iz kuće čekajući da ga uhapse. Gojković mu je odgovorila da za razliku od njega poštuje instituciju parlamenta, kolege, kućno vaspitanje i da zato neće ulaziti sa njim u neku drugu polemiku i neće reći šta je on njoj odgovorio.

Vi ste u petak rekli – ja sam predsednik parlamenta… što znači da imamo samopostavljenog predsednika. Mi imamo vremena koliko god hoćete, građani su nas izabrali i strpljivo ćemo čekati da počnete da vodite ovaj parlament onako kako treba – rekla je Gojković.

Ona je zamolila Mićunovića da sednicu vodi u skladu sa Ustavom.

Setili ste se Titove ideologije, pa se ne držite zakona kao pijan plota. Molim da se uskladite sa ovim dobom, morate da se držite zakona. Ne možete davati reč kako kome padne na pamet, mora postojati osnov – poručila je Gojković Mićunoviću.

Tanjug
Foto: YouTube Printscreen/ParlamentSrbija, Tanjug Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter