Izvor:
11.06.2016 u 18:09
0

VELIKO ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Ovo je prosečan član VLADE SRBIJE

Prosečan ministar Vlade Srbije u periodu od 2001. do 2016. godine je 48-godišnji muškarac iz Beograda, po struci ekonomista i orijentisan ka centru ili desno od centra u odnosu na politički spektar, pokazuje istraživanje Instituta za evropske poslove.

Prema navodima tog instituta, analiza profila članova vlade izvršena je na osnovu pet kategorija, među kojima su polna i starosna struktura, mesto rodjenja, obrazovna struktura i pozicioniranje na političkom spektrumu odnosno članstvo u političkoj partiji.

Najviše doktora nauka, njih 13, imala je rekonstruisana vlada iz 2002. godine na čijem je čelu bio Zoran Đinđić, jednog manje imale su vlada Zorana Živkovića i druga vlada Vojislava Koštunice, dok je najmanji broj doktora nauka u redovima ministara imala vlada na čijem je čelu Aleksandar Vučić.

Polazeći od kriterijuma članstva u političkim partijama, istraživanje je pokazalo da je od 27 članova vlade premijera Mirka Cvetkovića, njih 17 bilo orijentisano ka centru ili levo od centra, dok je najviše ministara iz desno orijentisanih stranaka, 17 od ukupno 19 članova, imala vlada Vojislava Koštunice 2004. godine.

Analiza je pokazala i da je najviše žena bilo u vladi premijera Ivice Dačića, u kojoj su od 19 ministara, njih pet bile žene, sledi vlada Aleksandra Vučića sa četiri žene od 19 ministara, dok je najmanje žena imala vlada koju je predvodio Zoran Đinđić i u kojoj su pre rekonstrukcije, žene vodile dva od ukupno 22 resora.

Najmlađi saziv imale su druga vlada Vojislava Koštunice i vlada iz 2014. godine, čiji je prosečan član imao 45 godina, dok je najstariji sastav imala vlada Ivice Dačića iz 2012. godine sa prosekom od 54 godine.

Kada je u pitanju regionalna rasprostranjenost, istraživanje je pokazalo da je do 2011. godine najveći broj ministara dolazio iz Beograda, da bi u rekonstruisanoj vladi premijera Ivice Dačića iz 2013. godine, više od 50 odsto resora vodili ministri koji nisu rodjeni u glavnom gradu.

Po tri člana vlade dali su Novi Sad, Niš i Šabac, po dva ministra došla su u vladu iz Kruševca, Sombora i Trstenika, dok Kragujevac nikada nije imao člana vlade.

Izvor:Beta
Foto:Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter