Izvor:
11.06.2016 u 19:19
0

DOJČE VELE IMAO UVID U POVERLJIVA DOKUMENTA: Ovo su novi uslovi koje je BRISEL spremio za SRBIJU!

U Briselu se iza zatvorenih vrata i dalje vode žustre debate o tome kakva treba da bude zajednička pregovaračka pozicija prema Beogradu, piše Dojče vele (DW), pozivajući se na poverljiv dokument do kojeg je u Briselu došla internet redakcija nemačkog radija.

Prema tom dokumentu, kako navodi DW, Nemačka najavljuje da će ostala poglavlja u pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji biti otvarana tek kada bude pomaka u normalizaciji odnosa sa Prištinom, dok neki susedi u okviru tog procesa nameravaju da traže bolju zaštitu manjina u Srbiji, proizlazi iz poverljivog dokumenta u koji je Dojče Vele imao uvid.

Nemački radio podseća da je dugo delovalo nemoguće da Srbija još do kraja juna otvori pregovaračka poglavlja 23 i 24 u procesu pristupanja EU, ali je to postalo moguće nakon što je Hrvatska pre desetak dana dala zeleno svetlo za otvaranje poglavlja 23.

Kako saznaje DW, međutim, različite manje ili veće zahteve imaju još neke susedne zemlje Rumunija, Bugarska i Mađarska, ali i Nemačka i Finska.

Tokom sastanka radne grupe Evropskog saveta zadužene za pitanja proširenja, predstavnici Nemačke su prethodne sedmice ostali na poziciji da se pregovaračka poglavlja mogu otvarati samo ukoliko dođe do daljih pomaka u normalizaciji odnosa sa Prištinom.

To ne važi za već otvorena poglavlja 35 (upravo odnosi sa Kosovom), 32 (finansijska kontrola), kao ni 23 i 24 (pravosuđe, sloboda, bezbednost, ljudska prava), koja bi trebalo da budu otvorena uskoro.

Otvaranje ostalih poglavlja će Nemačka, međutim, podržati tek "u svetlu napretka u zatvaranju preostalih ''rupa'' u primeni Sporazuma o normalizaciji iz aprila 2013“.

Berlin zahteva da Beograd i Priština nastave tehnički dijalog, ali i razgovore visokih političkih predstavnika, čim se formira srpska vlada, proizilazi iz jednog poverljivog dokumenta nemačkog Ministarstva spoljnih poslova, u koji je Dojče vele imao uvid.

Berlin navodno insistira i da se evropska pregovaračka pozicija proširi tako da se pomenu i "zabrinjavajući“ glasovi tokom srpske predizborne kampanje.

Prema stavu nemačkih diplomata, prečesto su u prvi plan tokom debate isticani "nacionalni interesi Srbije na Kosovu i u Republici Srpskoj“ umesto "ambicija za pristup EU“.

U dokumentu se, međutim, ne navodi pobliže na čije se izjave misli. U radnoj grupi zaduženoj za proširenje sede predstavnici Evropske komisije i svih članica. Iz protokola se vidi da hrvatski predstavnik nije više imao posebnih primedbi, ali zato su predstavnici Mađarske, Rumunije i Bugarske naglasili značaj monitoringa i zatražili da Brisel proverava da li će se Srbija držati zadatih rokova za ispunjavanje akcionog plana.

Stav Rumunije je da Brisel od Srbije jasnije treba da traži bolje omogućavanje verskih službi na jeziku manjina.

Nedavno je šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević rekla, kako citira nemački radio, da je svesna mogućnosti novih zatezanja na osnovu bilateralnih tema i navela: "Na početku procesa smo napravili pregled potencijalnih bilateralnih pitanja sa svim državama, ne samo sa susednim, i o tome se veoma vodi računa.“

Čini se ipak da u ovoj fazi neće biti daljih zatezanja ni blokada, jer stav Evropske komisije o rumunskom zahtevu je da je akcioni plan Srbije o zaštiti manjina dovoljan, da ne treba tražiti više pošto su ispunjeni standardi Okvirnog sporazuma za zaštitu nacionalnih manjina Saveta Evrope.

Taj dokument je donet 1995. a Srbija ga je potpisala 2001. godine. Na primedbe da strogo treba kontrolisati tempo kojim Beograd ispunjava ono što je zacrtano u akcionom planu za poglavlja 23 i 24, u Evropskoj komisiji ponavljaju da je "kvalitet važniji od brzine“.

Iz dokumenta u koji je DW imao uvid proizilazi da je posebno predstavnik Finske naglasio značaj nezavisnog pravosuđa, primerenog trajanja procesa, poboljšanja obrazovanja sudija i tužilaca, sprovođenje akcionog plana za borbu protiv korupcije i poboljšanja zakona o zaštiti podataka. Helsinki nije tražio da se u zajedničku pregovaračku poziciju sada uvode novi elementi, ali je jasno da će tokom pregovora insistirati na pobrojanim temama.

Izvor:Tanjug
Foto: Wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter