Izvor:
19.09.2019 u 06:58
0

PRETI EPIDEMIJA BOGINJA: Pretpostavlja se da ima mnogo više neprijavljenih slučajeva!

Pretpostavlja se da u Zagrebu trenutno ima više neprijavljenih slučajeva obolevanja od boginja, navodi se da tom gradu preti epidemija.

U samo dve sedmice čak sedam osoba iz Zagreba obolelo je od boginja. S obzirom na to da je reč o visokozaraznom virusu, širenje bolesti ne bi bilo neobično. Međutim, ono što posebno zabrinjava stručnjake je činjenica da se sedmoro zaraženih ne poznaje, da nisu bili u međusobnom kontaktu te da za sada nije ustanovljena nikakva veza između njih.

Svi oni, zarazili su se u vrlo kratkom roku, zbog čega lekari očekuje nove slučajeve. Za samo jednu osobu je utvrđeno kako se razbolela – potvrđeno je da je bila u kontaktu sa zaraženim francuskim turistkinjom.

Takođe, ne može se sa sigurnošću reći jesu li se zaraženi vakcinisali ili ne.

Pošto je verovatnoća da se tih sedmoro ljudi, koji nemaju veze jedno s drugim, zarazilo tako što se možda slučajno negde srelo odbaćena, daleko logičnije objašnjenje je da u Zagrebu trenutno ima više neprijavljenih slučajeva boginja koji nisu nigde zabeleženi, kaže dr. Bernard Kaić, direktor službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Takođe, pretpostavka je i da je zaraza mogla da krene i od turista, budući da je sve krenulo u jeku tirističke sezone, odnosno u avgustu, a Zagreb je turistički veoma posećen grad.

Izvor: B92
Foto: twitter/mondo magazin

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter