Izvor:
31.10.2019 u 21:25
0

Sud u Strazburu Hrvatsku prozvao zbog loših uslova u zatvoru!

Evropski sud za ljudska prava danas je objavio presudu kojom je utvrdio da su neodgovarajući uslovi smeštaja zatvorenika u zagrebačkom zatvoru dostigli nivo "ponižavajućeg postupanja".

Sud u Strazburu je zaključio da je podnosilac zahteva Dušan Ulemek u određenim razdobljima izdržavanja kazne na raspolaganju imao manje od tri "kvadrata" ličnog prostora, preneli su mediji.

Podsetili su i da su zabrinutost o uslovima smeštaja u zatvoru u Zagrebu u svojim izveštajima izrazili hrvatski Ustavni sud, ali i javni pravobranilac i Evropski odbor za sprečavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja.

Za utvrđenu povredu sud je podnosiocu dosudio iznos od hiljadu evra na ime neimovinske štete kao i 2.890 evra za troškove postupka.

Ova presuda još nije konačna, a to će postati ukoliko nijedna od strana u postupku u roku od tri meseca od dana objave presude ne podnese zahtev za njenim preispitivanje pred Velikim većem.

Ulemekova avokatkinja Lidija Horvat u izjavi Hini kazala je da je presuda od velike važnosti jer samo njena kancelarija pred domaćim sudovima zbog uslova u zatvorima ima dvestotinak tužbi. Tužbe su, dodaje, osim toga podneli i brojni drugi advokati, ali i zatvorenici individualno.

Horvatova podseća da je hrvatski Ustavni sud još u odluci iz marta 2009. naložio Vladi da u primerenom roku, ne dužem od pet godina, prilagodi kapacitete zatvora u Zagrebu potrebama smeštaja osoba lišenih slobode, ali da do današnjeg dana, ni nakon punih 10 godina, po navedenoj odluci nije postupljeno.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter