Izvor:
01.11.2019 u 11:50
0

HRVATSKA: Obustavljen postupak protiv razbijača ćiriličnih ploča!

Protiv hrvatskog veterana Marijana Živkovića obustavljen je ponovljeni sudski postupak zbog razbijanja ćiriličnih natpisa na gradskim institucijama, jer je naknadnim veštačenjem utvrđeno da je u trenutku izvršenja krivičnog dela navodno bio neuračunljiv.

To je nakon šest godina suđenja i pet dana uoči zakazanog ročišta, saopštio Živkovićev advokat.

Navodi se da je Opštinsko državno tužilaštvo postupak obustavilo nakon sprovedenog novog psihijatrijskog veštačenja u ponovljenom postupku.

Veštačenje je, kako se navodi, potvrdilo rezultate prethodnog veštačenja u ovom slučaju, a po kojem je Marijan Živković u vreme počinjenja dela bio neuračunljiv.

"Time je rasprava postala bespredmetna, a Marijan Živković je slobodan čovek", izjavio je njegov advokat Emil Mitrovski.

Mitrovski tvrdi da je Živković u trenutku počinjenja dela bio, kako kaže, "ponesen emocijama mase i nije mogao da upravlja svojim postupcima te da se u slučajevima u kojima veštaci to utvrde uobičajeno više ne raspravlja o meritumu".

Živković smatra da je "pravda pobedila", a Savet za branitelje Vukovarsko-sremske županije zatražio je ranije obustavu postupka protiv vukovarskog branitelja i oca dvojice sinova poginulih u Domovinskom ratu Marijana Živkovića jer je, kako smatraju, reč o "protivustavnom i protivzakonitom sudskom progonu".

Protiv Živkovića je vođen ponovljeni postupak zbog razbijanja ćiriličnih ploča na zgradi Policijske uprave u Vukovaru u septembru 2013.

Vukovarski veterani smatrali su da su dvojezične ploče na gradskim institucijama postavljane protivpravno, te da je tadašnji premijer Zoran Milanović to dozvolio uprkos upozorenjima veterana ne samo iz tog, već I iz drugih gradova širom Hrvatske.

Tokom prvog i naknadnog suđenja kao glavni adut u korist Živkovića je isticano da je on hrvatski branitelj i otac dvojice sinova "koje su ubili srpski, crnogorski i JNA agresori".

Tražena je obustava sudskog postupka, suspenzija svih optužbi i isplata naknade zbog "pretrpljenih poniženja, stresa, duševnih boli i finansijskih troškova tokom suđenja".

Takođe, Savet je tražio i retroaktivno poništenje tridesetak takvih presuda izrečenih hrvatskim veteranima koji su osuđeni za, kako se navodi, "nepostojeće prekršajno i krivično delo".

Izvor: Tanjug
Foto: YouTube Printscreen/Slavonska Televizija

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter