Izvor:
19.11.2019 u 19:34
0

HRVATSKA: Podržavamo pismo, ali nema potpisa!

Hrvatska podržava pismo koje su u vezi sa Severnom Makedonijom i Albanijom EK uputili ministri spoljnih poslova šest zemalja EU, ali ga nije potpisala.

To je u Briselu izjavila državna sekretarka u hrvatskom Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Andreja Metelko Zgombić i objasnila da Hrvatska nije potpisala pismo jer nije primereno da se kao zemlja koja će uskoro predsedavati EU formalno svrstava uz te predloge.

"Naši su stavovi ostali isti, oni su dosledni. Mi podržavamo sadržaj tog pisma, međutim, kao država koja će uskoro preuzeti predsedavanje nije uobičajeno da se formalno svrstavamo uz neki konkretan predlog", izjavila je Zgombićeva, koja u Briselu učestvuje na sastanku Saveta za opšte poslove.

Kako prenosi Hina, ona je navela da će se Hrvatska tokom svog predsedavanja zalagati za to da se donesu odgovarajuće odluke u vezi sa otvaranjem pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

"Mi želimo da stvorimo uslove kako bismo tokom našeg predsedavanja zaista mogli napraviti pozitivne korake u tom smeru. Naravno da postoje određene zamerke o neučinkovitosti samog procesa proširenja. Mnoge su zemlje konstatovale da ne dolazi do odgovarajućeg napretka u postupku proširenja. To je nešto na čemu se može raditi, ali uporedo mi ćemo se zalagati da se tijekom našeg predsedavanja donesu odgovarajuće odluke, posebno za Severnu Makedoniju i Albaniju, a sve u sklopu priprema samita u Zagrebu", rekla je Zgombićeva.

Na pitanje o hrvatskom stavu prema francuskom dokumentu u kojem se predlaže reforma procesa proširenja, Zgombićeva je rekla da ga "proučavaju" i da će ga uzeti kao podsticaj da se poboljša postupak proširenja na dobrobit država kandidata, ali i Evropske unije u celini.

Austrija, Italija, Slovenija, Slovačka, Češka i Poljska dostavile su Evropskoj komisiji pismo u kome izražavaju svoju spremnost da se angažuju na poboljšanju procesa pristupanja zapadnog Balkana EU.

"Radićemo na tome ukoliko se obezbedi efikasan rad, cilja na jasne rezultate i ukoliko se obezbedi konsenzus unutar EU za otvaranje pristupnih pregovora Albanije i Severne Makedonije u martu 2020. godine", navodi se u pismu.

Izvor: B92
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter