Izvor:
20.11.2019 u 09:51
0

EVROPSKI POLITIČKI KREM U ZAGREBU Počinje izborni kongres EPP

U zagrebačkoj Areni u 14 sati počinje dvodnevni 24. kongres Evropske narodne stranke (EPP), kojem će prisustvovati više od 2.000 delegata iz 40 zemalja, a na kojem će biti izabrano novo rukovodstvo te evropske stranke.

Iako je bio pozvan lider SNSN, najuticajnije srpske stranke, koja je pridružena članica EPP-a, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da ne prisustvuje ovom kongresu, zbog hajke koja je protiv njega bila pokrenuta u hrvatskoj javnosti. O svom nedolaku predsednik Srbije obavestio predsednika EPP Žozefa Dola, koji mu je i uputio poziv.

Dola će na mestu predsednika na kojem je on od kraja 2013. zameniće Donald Tusk.

Kongresu će prisustvovati odlazeći predsednik i nova predsednica Evropske komisije, Žan Klod Junker i Ursula fon der Lajen, nemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski premijer Sebastian Kurc, premijeri Bugarske, Litvanije, Grčke, Rumunije, Moldavije, Norveške i Irske, zatim predsednici Švicarske i Kipra, kao i italijanski, ukrajinski i slovenački opozicioneri lideri Silvio Berluskoni, Julija Timošenko i Janez Janša.

Dvodnevni skup će otvoriti predsednik hrvatske vlade i vladajuće HDZ, Andrej Plenković.

Za prvi dan konresa najavljena je rasprava o Zapadnom Balkanu, kojem će predsedavati Dubravka Šuica, koja je nova potpredsednica Evropske komisije za demokratiju i demografiju.

Očekuje se da će pažnja biti usmerena na dokument, koji je juče Briselu dosavila francuska vlada i francuski predsednik Emanuel Makron, a koji predviđa da se od zemalja članica traži da se do majskog samita u Zagrebu izjasne o kompletnoj reformi proširenja i reformi pristupnog procesa za potencijalne nove zemlje članice.

Inače, osim novog predsednika EPP-a, na Kongresu će biti izabrano i deset potpredsednika, generalni sekretar i rizničara.

Za 10 potpredsednika kandidovano je 12 kandidata, dok je kandidat za rizničara Nemac Kristijan Šmit.

O bezbednosti održavanja Kongresa brine više od 500 policajaca, bezbednosne mere podignute su na viši nivo.

Čuvari bezbednosti će biti u uniformama, civilu i sa psima.

Uz hrvatske policajce visoke o bezbednosti zvaničnika brinu i njihovi lični pratioci.

Policija je upozorila građane da u naredna dva dana mogu očekivati, kako su naveli, manje saobraćajne gužve i zastoje, te pozvala na saradnju i strpljenje.

Sama Arena, u kojoj će se održavati kongres, je pod posebnim režimom bezbednosti i ograničenog pristupa.

Pod pojačanim merama bezbednosti i u hoteli Šeraton, Vestin, Hilton i drugi objekti u kojima će biti smešteni učesnici.

Pozivajući se na svoja saznanja, zagrebački Jutrnji list piše da da nisu zabeležene bezbednosne pretnje koje bi iziskivale dodatne mere.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter