Izvor:
25.03.2019 u 14:31
0

CIPRAS: Turski borbeni avioni ometali helikopter, moraju znati da ove gluposti nemaju smisla! Samo troše kerozin i benzin!

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je danas da su turski borbeni avioni ometali helikopter kojim je leteo na udaljeno grčko ostrvo, na proslavu Dana nezavisnosti i dodao da te "gluposti nemaju smisla" jer će Grčka uvek braniti svoj nacionalni identitet.

Kako je rekao, njemu su turski borbeni avioni poželeli "dobrodošlicu" narušivši grčki vazdušni prostor tokom njegovog dolaska na ostrvo Agatonizi, u Egejskom moru, prenela je agencija AP.

To je primoralo pilota helikoptera da primeni niske manevre dok nisu stigli grčki borbeni avioni koji su odvratili turske avione, rekao je Cipras.

Grčka i Turska imaju napete odnose zbog više spornih pitanja, uključujući spor o vodama u Egejskom moru.

Atina se često žali da turski borbeni avioni narušavaju grčki vazdušni prostor, nekad leteći direktno iznad grčkih ostrva, navodi AP.

Malopre sam imao čast da me ovde, na Agatoniziju dočekaju borbeni avioni turske avijacije – rekao je Cipras tokom govora na ostrvu. – I oni su hteli da učestvuju u našoj nacionalnoj proslavi – našalio se premijer.

Premijer je bio na ostrvu da bi proslavio godišnjicu Grčkog ustanka protiv Osmanskog carstva iz 1821. godine.

Moraju znati da ove gluposti nemaju smisla. Samo troše kerozin i benzin – rekao je Cipras. – Prvo zato što ćemo uvek biti tu da branimo naš nacionalni integritet. Drugo, jer će grčki premijer biti na najizolovanijem ostrvu naše zemlje, na najizolovanijoj graničnoj oblasti, čak i ako mora da pliva do tamo – dodao je on.

Cipras je naglasio da je Grčka posvećena dijalogu i saradnji sa Turskom, ali da ako bude neophodno "učiniće sve ono što su je njeni preci naučili, da bi odbranila zemlju".

Dve susedne zemlje i članice NATO-a su došli na ivicu rata tri puta od sredine 1970-ih zbog Kipra i Egejskog mora, iako su takođe imali periode relativno dobrih odnosa.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter