Izvor:
26.06.2019 u 09:42
0

JAPAN: Razgovor Trampa i Sija u centru pažnje samita G20!

Zabrinutost oko trgovine, sukoba i nafte dominiraće samitom Grupe 20 ekonomski najrazvjenijih zemalja ovog vikenda u Japanu, a pažnja će posebno biti usmerena na susret lidera Sjedinjenih Američkih Država i Kine, Donalda Trampa i Si Ðinpinga, u trenutku dok se između dve zemlje vodi trgovinski rat.

Tramp i Si će se sastati prvi put posle sedam meseci kako bi razgovarali o pogoršanju odnosa dve najveće svetske ekonomije.

Međutim, navodi Rojters, izgledi za napredak nisu dobri, s obzirom na to da nijedna strana ne popušta pošto su trgovinsk pregovori između dve zemlje propali u maju.

Mnoge zemlje članice G20 imaju interes kada je reč o ishodu susreta Trampa i Sija, jer je sukob narušio globalne lance snabdevanja, usporio svetski rast i naveo centralne banke da ne podižu kamatne stope.

Finansijska tržišta su se oporavila posle telefonskog razgovora Trampa i Sija prošle nedelje, kada su se dogovorili da se sastanu u Osaki i razmotre trgovinske pregovore koji su prekinuti nakon što su SAD optužile Kinu da ne ispunjava obećanja.

Dve strane su jedna drugoj uvele takse na uvoz robe u vrednosti od stotina milijardi dolara tokom trgovinskog rata koji traje skoro godinu dana, čak i dok su pokušavale da postignu širok trgovinski sporazum.

Tramp smatra da je sastanak sa Sijem prilika da vidi kakav je stav Pekinga i biće zadovoljan bilo kakvim ishodom – rekao je visoki američki zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Peking smatra da su zahtevi SAD za sprovođenje brojnih ekonomskih reformi kršenje suvereniteta Kine.

Javno, kineski zvaničnici navode da su efekti trgovinskog rata pod kontrolom i da ne žure da postignu sporazum.

Američke sankcije kineskom telekomunikacionom gigantu Huaveju mogle bi takođe da budu tema razgovora dvojice lidera.

Mnogi u Pekngu se nadaju da bi kampanja za predsedničke izbore 2020. godine mogla da odvrati Trampa od trgovinskh mera koje bi uznemirile farmere i preduzeća u njegovom biračkom telu.

Trenutno osećamo da smo čvršći nego američka strana – izjavio je Lijang Ming, trgovinski stručnjak sa Akademije kineskog ministarstva za trgovinu.

Izvor koji je razgovarao s kineskim zvaničnicima za trgovinu rekao je da je malo verovatno da će Si ulaziti u detalje mogućeg trgovinskog sporazuma, kao što je to bio slučaj kada se sastao s Trampom u decembru u Buenos Ajresu, već da će pokušati da uspostavi novi put za poboljšanje odnosa.

Primirje u trgovinskom sukobu je verovatnije od postizanja sporazuma – smatra Metju Gudman iz Centra za strategiju i međunarodne studije u Vašingtonu i nekadašnji savetnik predsednika Baraka Obame za međunarodnu ekonomiju.

Pojedine članice, međutim, izražavaju zabrinutost zbog toga što bi trgovinski rat između SAD i Kine mogao da zaseni napore za rešavanje hitnih međunarodnih pitanja.

Američko-kineski trgovinski rat je ozbiljan, ali ne bi smeo da uzme jedno međunarodno telo za taoca – izjavio je zvaničnik iz kancelarije francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Tramp će stići u japanski grad Osaku samo nedelju dana nakon što je odobrio, pa opozvao vojni napad na Iran u znak odmazde zbog obaranja američke bespilotne letelice.

Zvaničnci Bele kuće su rekli da će se Tramp sastati s još najmanje osam svetskih lidera kako bi pridobio podršku za sankcije Iranu, a među njiima su predsednik Rusje Vladmir Putin, turski predsednik Redžep Tajp Erdogan i saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

Opasnost od konflikta na Bliskom istoku podigla je cenu nafte na svetskom tržištu.

Lideri Rusije i Saudijske Arabije prisustvuju dvodnevnom samitu, koji počinje u petak, uoči sastanka zemalja OPEK-a 1. i 2. jula, na kojem će se razgovarati o politici snabdevanja naftom.

Domaćin skupa, japanski premijer Šinzo Abe, želi da u fokusu samita G20 budu reforma Svetske trgovinske organizacije, poboljšanje položaja radnika i smanjenje plastičnog otpada u okeanima.

On želi da se razgovara i o globalnim pravilima za upravljanje podacima kojima bi bila omogućena zaštita lične i intelektualne svojine, uz slobodniji protok medicinskih, industrijskih i ne-ličnih podataka.

SAD, međutim, ve

ruju da će Kina samo prikupljati podatke, ali da ih neće deliti, rekao je izvor iz japanske vlade.

Nema mnogo tema oko kojih mogu da se saglase svi učesnici. Možda je smanjenje plastičnog otpada jedina oblast gde se niko ne protivi – naveo je taj izvor.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter