Izvor:
08.05.2016 u 14:25
0

KANADA U PANICI: Požar VAN KONTROLE

Požar koji već sedam dana besni u Kanadi zahvatio je dvostruko veću teritoriju, a zvaničnici su izrazili bojazan da bi vatrena stihija mogla trajati mesecima, upozorivši da je situacija u tom regionu Alberte poznatom po naftnom pesku nepredvidiva i opasna.

"Požar je i dalje velikih razmera i izvan je kontrole", rekao je ministar za javnu bezbednost Ralf Gudejl, prenosi AFP.

Vlasti navode da za sada nije prijavljen nijedan smrtni slučaj koji je direktno povezan sa požarom.

Usled vetrova, požar se kasno sinoć proširio istočno od grada Fort Mekmari u kojem je izbio u prošlu nedelju, a skoro svih 25.000 ljudi koji su ostali zarobljeni na severnim obodima konačno su napustili grad, avionom ili u konvojima vozila.

Fort Mekmari, koji se nalazi u središtu područja naftnog peska u Kanade, gde je vatra progutala 1.600 kuća i drugih objekata, evakuisano je više od 80.000 ljudi.

Teško savladiv požar udvostručio je razmere za samo jedan dan, zahvativši više od 200.000 hektara do ponoći i nastavivši da se dalje širi, saopštila je sinoć Služba za vanredne situacije u Alberti.

"Uslovi za širenje požara ostaju ekstremni", navodi se u saopštenju.

Niska vlažnost, visoke temperature koje dostižu 30 Celzijusovih stepeni i jaki vetrovi jačine od 40 kilometara na sat po šumama i šipražju osušenim usled dvomesečne suše raspiruju plamen.

Kanadski zvaničnici strahuju da će se sa vatrenom stihijom boriti mesecima, navodi AP.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/SAMAA TV

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter