Izvor:
17.08.2019 u 15:12
1

TIRANA: Spomen-obeležje srpskim vojnicima na groblju u Tirani!

Istraživač Kastriot Derviši objavio je fotografiju snimljenu na groblju Šara u Tirani.

Na fotografiji je prikazan memorijal iz 1939. posvećen srpskim vojnicima poginulim u Albaniji 1912-1913.

– Ova fotografija koju gledate je memorijal posvećen 522 vojnika ubijenim u Albaniji 1912-1913. Fotografirao sam ga pre nedelju dana. Nalazi se na groblju Šara u Tirani.

Sigurno je izgrađena 1939. godine nakon fašističke okupacije Albanije, u vreme kad su odnosi između Italije i Jugoslavije bili dobri.

Čudno je kako je komunistički režim mogao da se pobrine za ovaj spomenik, jer je istovremeno ovaj strašni režim brisao i groblja sa lica zemlje.

Čini se da je memorijal pažljivo preseljen sa jednog mesta (verovatno Bamove grobnice) na novo Šara groblje, u vreme kada su ta groblja otvorena krajem 50-ih ili početkom 60-ih.

Vojnici pripadaju Drugom pešadijskom bataljonu Moravske brigade i potiču iz srpskih gradova Šumadije.

– Srpska vojska je, nakon što je u to vreme zauzela albansku teritoriju, izvršila brojne zločine nad albanskim stanovništvom, palila i krala albansku imovinu. Zbog svega toga i istorije obe zemlje, za ovaj memorijal je neprihvatljivo da ostane ne u Tirani, nego u Albaniji, jer predstavlja počast srpskom kriminalu i masakrima.

Izvor: B92
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “TIRANA: Spomen-obeležje srpskim vojnicima na groblju u Tirani!”

  1. Hvala dobrim ljudima koji cuvaju uspomenu i obelezja ucesnicima oslobodilackih ratova Srbije 1912-1918.Na spomeniku pod brojem jedan moj deda Milorad iz Dragacevskog sela Lise po kome sam dobio ime.Bio je narednik u x pesadiskom puku Sumadiske Divizije prvog poziva.Slava mu i takodje vecna slava svim izginulim i pomrlim u tum tekim vremenima.

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter