Izvor:
22.09.2019 u 14:10
0

TRAMP O RAZGOVORU SA ZELENSKIM: Nisam rekao ništa pogrešno!

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da ništa pogrešno nije rekao tokom telefonskog razgovora sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

"Volstrit džurnal" je objavio, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Tramp vršio pritisak na Zelenskog da istraži Hantera Bajdena, sina demokratskog predsedničkog kandidata i bivseg potpredsednika SAD Džoa Bajdena.

Tramp je novinarima rekao da je imao odličan razgovor sa Zelenskim 25. jula i da nema problem sa tim da njegov lični advokat Rudlof Ðulijani svedoči pred Kongresom.

Američki predsednik je rekao da je Bajden "napravio grešku kada je rekao da nikada nije pričao sa sinom".

"Pričao je sa svojim sinom, ponovo je lagao. Ne želim da nanesem štetu Bajdenu, ali on se poneo veoma nepošteno", kazao je Tramp, preneo je Rojters.

Šef ukrajinske diplomatije Vadim Pristajko negirao je juče da je Tramp u telefonskom pozivu u julu vršio pritisak na ukrajinskog kolegu da pokrene istragu protiv sina američkog demokratskog predsedničkog kandidata Džozefa Bajdena.

Pristajko je za list "Hromadske" rekao da je Ukrajina nezavisna država i da neće stajati ni na čiju stranu u američkoj politici, čak i ako bi "u teoriji" Kijev bio u poziciji da učini tako nešto.

Hanter Bajden je radio za jednu ukrajinsku kompaniju za gas.

Tramp je ranije rekao da je Bajden, dok je bio potpredsednik SAD, neprimereno vršio pritisak na Ukrajinu da otpusti tužioca koji je istraživao njegovog sina, dodajući da novinari treba da istraju u tom slučaju,

Američki mediji prethodno su objavili da je jedan uzbunjivač iz redova obaveštajne zajednice podneo prijavu generalnom inspektoru američkih obaveštajnih službi, uznemiren zbog obećanja koje je predsednik Tramp, navodno, dao izvesnom stranom lideru, prenosi Glas Amerike.

Tramp je u petak rekao da je prijavu podneo "politički pristrasan uzbunjivač", ali i dodao da ne zna ko ju je podneo.

Trampov razgovor sa Zelenskim istražuju demokrate, koji ispituju da li su Tramp i njegov advokat Đulijani pokušali da manipulišu ukrajinskom vladom u pomaganju Trampovoj predizbornoj kampanji tražeći informacije koje bi mogle biti štetne za Bajdena, njegovog protivkandidata za predsednika SAD.

Bajden je osudio izveštaje da je Tramp vršio pritisak na ukrajinskog kolegu da istraži poslovanje njegovog sina.

– Ukoliko su ti izveštaji tačni, onda zaista nema kraja spremnosti Trampa da zloupotrebi svoju moć i ponizi našu zemlju – naveo je Bajden u saopštenju.

On je dodao da bi Tramp trebalo da objavi transkript telefonskog razgovora sa Volodimirom Zelenskim iz jula, "kako bi američki narod mogao sam da sudi o slučaju".

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter