Izvor:
23.09.2019 u 07:25
0

DŽONSON: VB zaključila da je Iran odgovoran za napade na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji!

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da je Velika Britanija zaključila da je Iran odgovoran za napade na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji.

On kaže i da će London razmotriti učešće u američkom projektu jačanja odbrambenih kapaciteta ultrakonzervativnog zalivskog kraljevstva.

Džonson je ipak dodao i da će Velika Britanija sa saveznicima raditi na "deeskalaciji" napetosti na Bliskom istoku koje su u porastu otkako su 14. septembra dronovima i krstarećim raketama napadnuti naftno polje i najveća svetska rafinerija nafte.

Velika Britanija do sada nije nikoga okrivljavala za taj napad. Rijad i Vašington tvrde da je odgovoran Iran.

Britanski premijer je novinarima koji s njim putuju u Njujork na zasedanje Generalne skupštine UN sinoć rekao da sada "Velika Britanija s velikim stepenom verovatnoće odgovornim smatra Iran".

Radićemo s našim američkim i evropskim prijateljima na odgovoru koji bi pokušao da deeskalira napetosti u regionu Zaliva – rekao je Džonson.

Džonson je naveo da će razgovarati s iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem. On takođe ima zakazane razgovore s američkim predsednikom Donaldom Trampom, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Velika Britanija želi da bude "most između evropskih prijatelja i Amerikanaca kada je reč o krizi u Zalivu", naveo je Džonson.

SAD i Evropa imaju značajne razlike u pristupu Iranu. Evropske zemlje, pa tako i Velika Britanija, i dalje se drže medjunarodnog sporazuma kojim su ograničeni iranski nuklearni kapaciteti ali je Tramp povukao SAD iz tog sporazuma.

Džonson je naveo potrebu za diplomatskim odgovorom na tenzije u Persijskom zalivu ali i rekao da će London razmotriti svaki zahtev za vojnu pomoć. Američka vlada je u petak objavila da će poslati dodatne vojnike i protivraketne sisteme u Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate u okviru "odbrambenog" angažovanja. Zvaničnici su rekli se verovatno radi o više stotina vojnika.

To ćemo pratiti s pažnjom. I jasno je da ako budemo pozvani, bilo od Saudijaca ili Ameirkanaca, da učestvujemo, razmotrićemo kako bismo mogli da budemo korisni. Razmotrićemo kako bismo mogli da budemo korisni, ako budemo pozvani, u zavisnosti od toga kakav je tačan plan – rekao je britanski premijer.

Iranski predsednik Rohani je juče pozvao zapadne sile da bezbednost Zaliva ostave u rukama regionalnih zemalja.

Jedan britanski zvaničnik je rekao da tvrdnja jemenskih pobunjenika Huta da su oni odgovorni za napad na Saudijsku Arabiju "nije verodostojna" kao i da su na mestu napada pronadjeni ostaci krstarećih raketa iranske proizvodnje i da "nivo sofisticiranosti veoma čvrsto ukazuje na iransku umešanost".

On ipak nije rekao da li London veruje da su projektili lansirani iz Irana.

Iran je negirao odgovornost i upozorio da će bilo kakav napad na tu zemlju za posledicu imati "opšti rat".

Izvor: B92
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter