Izvor:
10.10.2019 u 12:24
0

NEMA SAGLASNOSTI ZA OTVARANJE PRISTUPNIH PREGOVORA: U EU još nema saglasnosti za Severnu Makedoniju i Albaniju!

Francuska i neke druge zemlje članice nisu još dale saglasnost za otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, predlažući odlaganje odluke za mart 2020. godine i "promenu metodologije" proširenja, o čemu bi konačna odluka trebalo da bude doneta sledeće nedelje, saznaju domaći mediji u diplomatskim izvorima u Briselu.

Otvaranje pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom EU je odložila već dva puta, uprkos snažnom zalaganju većine zemalja članica i Evropske komisije u prilog takvoj odluci.

Do poslednjeg odlaganja došlo je u junu ove godine, kada je saopšteno da će se EU ovoj temi vratiti najkasnije u oktobru.

Francuska je, međutim, stavila do znanja da bi odluku mogla da podrži tek u martu 2020 godine, i to uz prethodni pozitivni izveštaj Evropske komisije.

Za ovakav stav "imaju razumevanja" i neke druge zemlje članice, dok su Holandija, Danska i neke druge članice stavile do znanja da bi u ovom trenutku podržale početak pregovora sa Severnom Makedonijom, ali ne i Albanijom, navode diplomatski izvori EU.

Nasuprot ovakvom stavu, stoji većinski broj zemalja članica koje smatraju da su obe zemlje ispunile sve postavljene uslove za otvaranje pregovora, i da bi još jedno odlaganje ozbiljno narušilo uticaj EU u regionu, kao i kredibilitet ukupnog procesa proširenja.

Osim odlaganja do marta 2020, Francuska se založila i za reviziju sadašnje metodologije proširenja EU, što bi trebalo da bude sastavni deo odluke o otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom.

– Predložena promena metodologije bi trebalo da obezbedi realni i ireverzibilni napredak u reformama tokom pristupnih pregovora, s obzirom da postoje primeri staganacije, pa i nazadovanja kod zemalja kandidata. Međutim, većina zemalja članica smatra da rasprava o eventualnoj promeni metodologije ne bi trebalo da odloži otvaranje pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, jer bi to bilo shvaćeno kao još jedan izgovor za odlaganje – prenosi diplomatski izvor EU.

Zemlje članice pokušaće još jednom ove nedelje na nivou ambasadora pri EU da dođu do kompromisa o početku pregovora sa Tiranom i Skopljem, u suprotnom sledeće nedelje će rasprava biti podignuta na nivo Saveta ministara, a po potrebi i na nivo šefova država i vlada na samitu 17. i 18. oktobra u Briselu.

Izvori u EU najavljuju da bi na samitu EU mogla da bude održana i šira rasprava o politici proširenja, pod uslovom da goruće pitanje Bregzita na oduzme vreme za takvu debatu.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Pročitaj još iz rubrike

Unesite pojam i stisnite enter