Izvor:
07.11.2019 u 11:14
0

TRGOVINSKI RAT: SAD i Kina moraju istovremeno da ukidaju TARIFE! (FOTO)

Kina i Sjedinjene Države su se dogovorile u protekle dve sedmice da ukinu dodatne tarife koje su uzajamno uvodile u različitim fazama tokom višemesečnog trgovinskog rata, saopštilo je kinesko Ministarstvo trgovine.

Gao Feng, portparol ministarstva trgovine, izjavio je danas da dve strane moraju istovremeno da ukidaju deo tarifa jedna drugoj da bi postigle "prvi fazu" trgovinskog sporazuma, prenose mediji.

– Opoziv tarifa je važan uslov da se postigne bilo kakav sporazum. Proporcionalni odnos tarifa koje se ukidaju mora biti jednak, a o tome koliko tarifa treba poništiti može da se pregovara – rekao je Gao na redovnom brifingu za novinare.

– Trgovinski rat je počeo s tarifama i treba da se okonča njihovim ukidanjem – dodao je on, ne navodeći vremenski okvir u kom to treba da se realizuje.

Jedan izvor je ranije rekao za Rojters da kineski pregovarači traže da SAD povuku 15-procentne carine na uvoz oko 125 milijardi dolara kineske robe, koje su stupile na snagu 1. septembra. Takođe traže ukidanje tarife od 25 odsto na 250 milijardi dolara vredan uvoz iz Kine, koji obuhvata proizvode od mašina, preko poluprovodnika do nameštaja.

Osoba upoznata sa kineskom pregovaračkom pozicijom rekla je da Peking vrši pritisak na Vašington da "ukine sve tarife što je pre moguće".

Sporazum će možda već ovog meseca potpisati američki predsednik Donald Tramp i kineski predsednik Si Ðinping na lokaciji o kojoj tek treba da se dogovore.

Jedan visoki zvaničnik Trampove administracije rekao je juče za Rojters da je predloženo desetak lokacija za taj sastanak, koji je prvobitno trebalo da bude održan sredinom novembra u Čileu na marginama sada otkazanog samita lidera Azijsko-pacifičkog regiona.

Kao jedna od mogućih lokacija pominje se London, gde bi dvojica predsednika mogla da se sastanu posle samita NATO-a, kojem bi Tramp trebalo da prisustvuje 3. i 4. decembra, dodali su mediji.

Gao je odbio da kaže kada i gde bi taj sastanak mogao da se održi.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva/kurir.rs
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter