Izvor:
11.11.2019 u 07:32
0

PODLEGLI PRITISKU: Nakon Moralesa i ON je podneo ostavku! (FOTO)

Potpredsednik Bolivije Alvaro Garsija Linera podneo je ostavku, nakon što je isto učinio i predsednik Evo Morales.

Podnosim ostavku na mesto potpredsednika – naveo je Linera u saopštenju.

Predsednik Bolivije Evo Morales je pod pritiskom vojske i višenedeljnih protesta podneo ostavku, posle skoro 14 godina provedenih na vlasti.

Morales je ostavku podneo u nedelju, pod rastućim pritiskom vojske i javnosti nakon njegovog reizbora 20. oktobra i protesta koji su potom pokrenuti zbog izbornih neregularnosti.

– Podnosimo ostavku da naša braća i sestre, državni službenici, ne bi bili objekat napada i pretnji – rekao je Morales u obraćanju koje je emitovano na društvenim mrežama.

Morales je situaciju u Boliviji nazvao državnim udarom.

– Braćo i sestre, želim da vam kažem da se ovim naša borba ne završava, nastavićemo da se borimo za jednakost i mir. Sada je naša dužnost da, kao predsednik, nađem način da smirim situaciju – rekao je Morales.

Prethodno je komandant oružanih snaga Bolivije Vilijams Kaliman rekao da je vojska sugerisala predsedniku Evo Moralesu da podnese ostavku, kako bi pomogao da se obezbedi stabilnost u državi, a to su zatražili i opozicija i sindikati.

– Nakon analize unutrašnjeg konflikta u državi, zatražili smo predsednika države da se odrekne svog predsedničkog mandata kako bi se uspostavio mir i održala stabilnost za dobrobit Bolivije – rekao je Kaliman novinarima.

Protesti i nemiri u Boliviji počeli su nakon održavanja izbora krajem oktobra, na kojima je Evo Morales pobedio, a u neredima je do sada ubijeno troje ljudi, a više od 300 je povređeno.

Organizacija američkih država (OAS) saopštila je da je revizijom utvrđeno da je bilo nepravilnosti na izborima, a ranije danas Morales se složio da se održe novi izbori i zamene članovi izborne komisije.

Izvor: Tanjug
Foto: wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter