Izvor:
28.05.2019 u 16:59
0

GRUPNI ILI INDIVIDUALNI TRENING : Kako da napravite savršen izbor!

Rad u grupi je deo ljudske prirode. U našoj je prirodi da se okrenemo timskom radu i da težimo ka grupnim aktivnostima. S druge strane, postoje osobe koje bolje rade i napreduju solo, bez okolnih distraktora. Slično je i sa treninzima. Nekome više odgovara motivacija i okruženost drugim vežbačima, dok drugi više vole da sami osmisle i isprate svoju vežbačku rutinu.

Individualni treninzi

Individualni treninzi su pravi izbor za nekog ko zahteva posebnu pažnju. Reč može biti o prethodnoj povredi članka ili kolena, zbog koje svaka vežba mora biti posebno prilagođena. U tom slučaju, kako bi se izbegle dodatne povrede ili pogoršanje stanja, najbolje se direktno obratiti profesionalnom treneru, a on će adekvatno prilagoditi i trening. Ukoliko imate povredu, a insistirate na grupnim treninzima, vaša povreda može postati ozbiljnija, a verovatno nećete moći ni da ispratite tempo grupe.

Ukoliko se početnik u fitnesu, individualni ili targetirani treninzi, sa personalnim trenerom, su pravi izbor. Ako odmah počnete sa grupnim treninzima, moguće je da ćete osetiti anksioznost, jer niste sigurni da li ćete moći da ispratite sve vežbe i tempo grupe. Treningom "1 na 1" moći ćete direktno da razgovarate s trenerom, razmotrite najbolje opcije i osmislite najbolju vežbačku rutinu. Ukoliko imate zacrtane ciljeve, poput gubitka kilograma ili isticanja mišićnog tonusa, individualni treninzi su pun pogodak. Trener će tačno znati na koje vežbe da se fokusirate. Individualni treninzi su odlični i ako sami volite da isplanirate svoj dan, pa i termin treninga uklapate u postojeći raspored.

Grupni treninzi

Grupni treninzi, s druge strane, su idealno mesto za upoznavanje ljudi sa istim interesovanjima. Ovi treninzi su uglavnom i jeftiniji od individualnih, jer je trener u isto vreme posvećen većem broju ljudi. Vežbe se ne osmišljavaju za svakog pojedinačno, nego se formiraju grupe u skladu sa limitima i zahtevima pojedinaca. Motivacija je ključna prednost grupnog fitnesa. Ako vežbate s grupom, neprestano ćete se truditi da ispratite tempo grupe, pa ćete biti i motivisani da od sebe tražite više. Treninzi u grupi uglavnom nude i veći broj novih vežbi, jer je samim trenerima lakše da inkorporiraju nove vežbe, ako ne moraju da se fokusiraju na potrebe pojedinca.

Ako niste sigurni koji tip treninga da izaberete, posavetujte se sa profesionalcem.Prve konsultacije su često besplatne, a u skladu sa vašim željama i mogućnostima, trener će vam predložiti i najbolju vežbačku rutinu. Jedan tip treninga svakako ne isključuje drugi, pa grupni trening u bilo kom momentu možete zameniti individualnim i obrnuto.

Izvor: Mogujatosama
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter