Izvor:
24.05.2019 u 19:42
0

ŠTA SU ADITIVI: Kako utiču na naše zdravlje?

Da li i vi imate osećaj da ste preumorni, uživate u popodnevnoj dremci, potrebno vam je barem 3 šoljice kafe, kako biste uspešno izgurali dan, a svoje slobodno vreme najviše volite da provodite na kauču ispred TV-a. Sve su ovo jasni znaci da vam manjka energije, a glavni krivac za to uglavnom je vaša nepravilna ishrana.

Početak dana je još i podnošljiv, ali već nakon ručka, ostaje vam snage samo da dođete do kreveta, dok sve kućne poslove ostavljate za kasnije. Razlog za ovaj dobro poznati osećaj iscrpljenosti nakon ručka, krije se u aditivima, koji su jedan od sastojaka, gotovo svih namirnica koje konzumiramo.

Uz kalcijum, fosfor je jedan od najzastupljenijih minerala u našem telu. zaslužan za normalnu pH vrednost organizma i održavanje hormonskog balansa. Međutim, višak fosfata, može štetiti našem organizmu, a glavni su sastojci namirnica poput jaja, mesa, mlečnih proizvoda, žitarica, orašastih plodova i čokolade. Ipak, takvi prirodni fosfati prisutni u namirnicama, nisu mnogo štetni, zapravo su zaslužni za prenos energije i učestvuju u mnogim metaboličkim procesima. Sa druge strane anorganski fosfati se kao aditivi upotrebljavaju u hrani i piću i mogu značajno oštetiti naše zdravlje.

Anorganski fosfati se nalaze u 70% prerađenih namirnica i zato je veoma važno da obratimo pažnju na ono što jedemo. Oni se namirnicama dodaju, kako bi ukus bio bolji, a rok trajanja duži. Najviše ovih aditiva nalzi se u gotovoj, konzerviranoj hrani, mesnim prerađevinama i sokovima.

Prekomeran unos hrane, bogate aditivima dovodi do smanjene volje za kretanjem i utiče na gotovo potpun gubitak energije.

Posebnu štetu u našem organizmu, aditivi mogu naneti bubrezima.

Ako želite da se zaštitite od štetnog efekta aditiva na naše zdravlje, obavezno izbegavajte sledeće namirnice:

  • Konzervirana hrana
  • Mesne prerađevine
  • Gazirani napici
  • Pahuljice
  • Grickalice

Ako osećate veliku potrebu za viškom energije, potrudite se da se vaš jelovnik bazira na svežem voću i povrću, koje će vas pokrenuti da uspešno obavite svoje dnevne obaveze i osećate se zdravo i poletno.

Izvor: Lepota i Zdravlje
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter