Izvor:
10.06.2019 u 14:56
0

IZUZETNO ZDRAVA NAMIRNICA: Evo kako da je imte u tegli cele godine!

Grašak ima malo kalorija a nekoliko vitamina (A, K, C, B6) a u našoj kuhinji je popularan sastojak variva, supa i salata.

Mladi grašak stiže iz bašti već početkom juna, pa je to idealno vreme da ga ostavite u zimnicu – zamrznut ili pasterizovan u teglama.

Priprema graška za oba recepta počinje na isti način – očišćen grašak dobro operite u hladnoj vodi i ostavite da se ocedi.

Odmerite nešto više vode nego što imate graška pa je stavite da provri.

Sipajte u vodu šećer (kašičicu šećera na kilogram graška) i zatim dodajte i grašak pa pustite da vri oko 5 minuta. Ocedite ga i ostavite da se ohladi.

Kad je potpuno hladan, spreman je za pakovanje u kese i zamrzavanje.

Ako želite da ga pasterizujete, na 1 kilogram graška odmerite 1 litar vode, dodajte 1 kašičicu šećera i kašiku soli pa stavite da voda provri. Kad se prohladi, oceđen grašak sipajte u čiste, sterilisane tegle, nalijte vodom i zatvorite hermetički.

Kuvajte tegle 10-15 minuta u većoj posudi – na dno šerpe stavite staru kuhinjsku krpu, a ključala voda treba da dostigne sve do gornjeg ruba tegle (ispod poklopca).
Ostavite u vodi dok se ne prohladi, pa još tople tegle smestiti u korpu i prekriti do sutradan.

Ovako spremljen grašak mora se čuvati na hladnom i tamnom mestu.

Izvor: Still
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter