Izvor:
21.08.2019 u 19:40
0

REŠAVAMO MISTERIJU: Da li brusnice sprečavaju upalu urinarnog trakta?

Da li je to samo mit ili istina? Da, brusnice zaista pomažu u sprečavanju upale urinarnog trakta, što je otkriveno brojnim studijama.

Podaci iz više od 400 studija pokazali su smanjenje učestalosti recidiva urinarnih infekcija kod žena koje redovno koriste brusnicu. Iako neke od prvobitnih studija nisu završene, nedavna istraživanja su potvrdila da proizvodi od brusnice mogu zapravo smanjiti ili eliminisati simptome urinarnih infekcija. Jedna važna studija iz 2017. godine analizirala je 28 kliničkih ispitivanja sa skoro 5.000 učesnika i otkrila da su oni koji su redovno koristili proizvode od brusnice – sokove, kapsule, tablete ili ekstrakte – imali 32% manji rizik od recidiva upale urinarnog trakta.

I zašto je to tako? Zato što se brusnice efikasno bore protiv infekcija i tako uklanjaju bakterije. One imaju sposobnost da drže bakterije dalje od zidova bešike, sprečavajući na taj način upalu urinarnog trakta, a pored toga, direktno utiču i na uništavanje ovih bakterija. Ako se bakterije ne mogu vezati za ćelije, one ne mogu rasti i uzrokovati infekcije.

Iako su sokovi od brusnica veoma popularni u lečenju upale urinarnog trakta, treba ih izbegavati, jer većina sadrži veliku količinu dodatog šećera. Tablete ili kapsule koje sadrže ekstrakt brusnica su mnogo preporučljivije. Pored brusnica, upotreba adekvatnih (nezaslađenih) tečnosti, mokrenje nakon seksualnog odnosa i izbegavanje upotrebe gelova u intimnim oblastima je veoma važno za prevenciju zapaljenja urinarnog trakta.

Ženski Magazin
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter