Izvor:
18.09.2019 u 15:55
0

KAFA, ČAJ I ČOKOLADA: Koji su zdravstveni benefiti omiljenih „crnih“ namirnica? (FOTO)

Ako je verovati neuropsihijatrima kafa, čaj i čokolada doprinose boljem radu mozga i čine ga fleksibilnijim.

U 2019. godini predstavljeno je nekoliko neverovatnih naučnih studija koje su definitivno interesantne.

Ako želite da nivo koncentracije podignete na najviši nivo onda se uz sledeću kafu zasladite čokoladom.

Za početak, rezultati zajedničke studije Nacionalnog instituta za starenje i Univerziteta Džom Hopkins, objavljene u januaru pokazali su da organska jedinjenja metilksantina u čaju, kafi i tamnoj čokoladi, utiču na aktivnost neuronskih mreža, podstiču stabilnu kognitivnu aktivnost i štite neurone od disfunkcije i smrti usled moždanog udara, Alchajmerove bolesti i Parkinsonove bolesti.

U istoj studiji, otkriveno je da derivati ksantina, hemikalije proizvedene kada kofein uđe u mozak, mogu da imaju blagotvoran uticaj na funkciju mozga.

Rezultati analize jedanaest studija uticaja kafe na zdravlje mozga objavljenih u Svetskom časopisu za hiruršku onkologiju pokazali su da kafa, kakao i čaj smanjuju rizik od razvoja ne samo Alchajmerove bolesti, već i raka mozga.

Glavni zaključak: Ukoliko želite da zadržite normalnu funkciju mozga, ne odustajte od upotrebe kafe, čaja i kakaa.

Koje doze su preporučljive?

Studije su pokazale da bi dnevna doza trebalo da bude od 6 do 8 porcija. Možete kombinovati, i u okviru ove doze mešati kafu, čaj ili čokoladu.

Neuropsihijatri napominju da se kafa i čaj piju bez dodavanja šećera.

Izvor:nadlanu.com
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter