Izvor:
18.10.2019 u 15:45
0

GRČKA KUHINJA: SpecijalitetI kojima ne možete odoleti!

Grčka kuhinja jedna je od nezaobilaznih stvari koje posetioci ove zemlje moraju da probaju. U mnogim zemljama turisti su primorani da posećuju restorane kako bi probali tradicionalnu hranu, ali ne i u Atini.

Atina je poznata po "uličnoj hrani" i zato se turistima ovog grada savetuje da probaju neka od jela koja se prodaju na ulici, tradicionalna su, prepoznatljiva kao grčka, odličnog kvaliteta, povoljna i lako dostupna.

Suvlaki i giros

Više od decenije je suvlaki “vladar brze hrane“ u Grčkoj. Ovo je sitno sekano grilovano meso uvijeno u pita hleb, nalik lepinji. Ima razne dodatke, a najvažniji je, naravno, sos caciki. Kome je ovo previše neuredno, može da naruči i u tanjiru, i da elegantno uživa u svom jelu.

Giros je veoma sličan. Razlika je u tome što se za giros pravi marinirano meso tako što se polako peče kružeći postavljena vertikalno.

Poslednjih godina, kako bi svima mogli da ugode, Grci su osmislili i vegetarijanski suvlaki. Ovde se stavljaju falafeli ili grilovano povrće umesto mesa.

Kuluri

Bilo da ste poranili da izbegnete gužve i uhvatite najlepšu dnevnu svetlost kako biste što bolje upoznali grad, ili da ste u noćnom izlasku ostali do ranih jutarnjih časova, kuluri su idealno grčko rešenje za brz obrok. Kuluri je u suštini đevrek. Hleb u kružnom obliku, hrskave kore posute susamom. Ovo jelo je poreklom iz Anadolije kada su ga došljaci doneli u Solun, gde su Grci recept prilagodili svom ukusu.

Do danas je kuluri napravljen u mnogo oblika. Može biti sa raznim vrstama semenki i brašna, mogu biti punjeni sirom ili mesom, a sve češće se pojavljuju noviteti, pa se mogu naći i punjeni nutelom.

Tiropita

Grčka verzija pite sa sirom, a najčešće se jede kao usputni doručak. Originalna verzija potiče iz antičkog doba Grčke. Tiropita u sebi sadrži beli luk i med, što je čini prepoznatljivom i drugačijom od sličnih jela. Ovo je veoma popularno jelo među Grcima i može se pronaći u skoro svakoj pekari, ali se najčešće rasproda već u ranim jutarnim časovima.

Postoje različite verzije tiropite, poput suve, manje masne verzije, mogu se praviti od lisnatog ili običnog testa. Ukus, zapravo, zavisi od kreativnosti glavnog pekara i porekla i svežine sastojaka.

Bugaca

Poreklo bugace je teško utvrditi, neki smatraju da poreklo vodi iz Italije, neki smatraju da je recept za bugacu stigao sa istoka, iz Turske. Zna se samo da je prvo stigla u severni deo Grčke, da bi potom bila “dovedena do savršenstva“ u Atini.

Lako je dostupna u pekarama, a sličnog je ukusa kao krempite. Zapečene je kore i posuta šećerom i cimetom, a najbolje ih je jesti u specijalnim pekarama koje prodaju samo bugacu.

Lukumades

Lukumades su krofne spremljene po tradicionalnoj recepturi. Iako su krofne desert, Grcima su često i zamena za obroke. Ovo je jedna od najčešće prodavanih poslastica u Atini, a i u Grčkoj. Kao i sva hrana, lukumades može biti napravljen u raznim verzijama.

Tradicionalna verzija, o kojoj je pisao čak i Aristotel, je i najčešća. To su male pržene lopte testenine, serviraju se vruće, uvaljane su u med i posute su cimetom.

Izvor: B92
Foto: pixabay/ mygreekdish.com/ flickr.com/ olivetomato.com/ maminajela.com/ theurbanlist.com/ Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter