Izvor:
03.11.2019 u 21:52
0

KAFA ILI ČAJ: Otkrivamo šta je bolje za vaš organizam!

Sa jedne strane postoje ljudi, koji su pasionirani ljubitelji kafe, sa druge su oni koji kafu ne okušaju, ali uživaju u ispijanju čaja.

Činjenica je da oba napitka sadrže kofein, ali koji od njih je zaista bolji za vaš organizam?

Dobra vest je da su i čaj i kafa veoma zdravi, naročito bez zaslađivača i dodatnih aroma. Oba napitka, mog biti deo zdrave ishrane, a vaš je izbor za koji od ova dva ćete se odlučiti.

Međutim, i jedan i drugi napitak, poseduju neke specifične, zdravstvene prednosti i nedostatke, koje bi trebalo da uzmete u obzir, pre nego što se izjasnite kao pristalica kafe ili čaja!

Prednosti kafe: Duži životni vek i bolja memorija

Istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija kafe smanjuje rizik od hroničnih oboljenja. Takođe, ljudi koji piju kafu, u proseku 5 šoljica dnevno, imaju duži životni vek. Kafa utiče blagotvorno i na moždane funkcije i dugoročno čuva memoriju.

Uz to, ispijanje kafe, danas je socijološki događaj, koji je pre svega bitan zbog druženja i razgovora. Na taj način, ispijanje kafe pozitivno utiče na vaš emotivni i društveni život.

Prednosti čaja: Jača imuni sistem i smanjuje rizik od kancera

Nema sumnje da je čaj na dobrom glasu, jer pored toga što utiče na gubitak kilograma, jača imuni sistem. Ispijanje čaja dovodi do opuštanja naših nerava i do smanjenja količine stresa. Zeleni i crni čaj sadrže više antioksidanata od kafe.

Iako vam možda zvči neverovatno, nedostatak oba ova napitka je upravo kofein, koji utiče na mnoge sisteme organa, stvara nam tenziju i utiče na krvni pritisak. Šolja kafe ima oko 92 miligrama kofeina, a šolja čaja 47 miligrama.

Izvor: zdravljeilepota.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter