Izvor:
01.10.2019 u 18:03
0

DA LI JE OVO RAZLOG ZA BRIGU ILI NE: Šta ruke govore o vašem zdravstvenom stanju? (FOTO)

Nekim znakovima, telo želi da nam pošalje poruku kada se nađe u problemu. Neke promene na samom telu ne treba zanemarivati, dok su neke trenutne prirode i ne ukazuju ni na šta ozbiljnije.

Pitali smo stručnjake na šta drhtanje ruku, bele mrlje ili slabi nokti mogu da ukazuju?

Evo šta su oni rekli:

Drhtanje ruku

Ako vam se ruke nekontrolisano tresu, za početak ne paničite jer se može raditi o previše kofeina ili premalo sna. Neki lekovi, poput onih za astmu i protiv depresije mogu uzrokovati ovu pojavu. Međutim, ako vam ruke prečesto drhte, vreme je da posetite lekara jer se može raditi i o Parkinsonovoj bolesti, upozorava dr David E. Bank, profesor dermatologije iz Njujorka.

Nokti koji se lako lome

Ako vam se čini da su vam nokti posebno slabi i lomljivi, možda vam nedostaje cink. Prema rečima dr Banka, on pomaže kod obnove i rasta noktiju. Ukoliko je to razlog, dodajte ga ishrani.

Bele mrlje na noktima

Ova pojava se uglavnom povezuje sa lošim navikama u ishrani, tačnije sa nedostatkom cinka, kalcijuma i gvožđa u organizmu. Problem mogu da reše suplementi i konzumacija namirnica koje sadrže potrebne minerale i vitamine.

Plava boja noktiju

Ako vam nokti postanu plavi to znači da ne dobijaju dovoljno kiseonika. Razlog može da bude bolest disajnih puteva ili Rajnaudov sindrom, periferna arterijska bolest.

Do ove pojave može da dovede i slaba cirkulacija, a naročito kada su temperature niske. Ipak, ako su vaši nokti konstantno plavi, potražite savet lekara.

Tanki, mekani i nokti koji se lako savijaju

Ovakav izgled noktiju može da ukazuje na nedostatak kalcijuma ili proteina. Trudite se da u ishranu unesete dovoljno mlečnih proizvoda, kao i sardina i spanaća. Ako to ne pomogne, posetite lekara.

Izvor:nadlanu.com
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter