Izvor:
03.10.2019 u 16:58
0

NE IGNORIŠITE BOL: 7 znakova opake bolesti !

U nastavku teksta saznajte kako da prepoznate simptome najređih tipoba kancerogenih bolesti.

Tumori na mozgu dolaze u različitim oblicima i veličinama, pa se tako razlikuju i njihovi simptomi.

Ključni faktor je lokacija u mozgu na kojoj se tumor nalazi.

Kada uzmemo u obzir da svaka ćelija u mozgu može da postane tumor i da sve informacije, iz svakog dela putuju u njega i iz njega odlaze, jasno je da "lista potencijalnih simptoma tumora može biti beskonačna", kaže dr. med. Teodor Švarts, neurohirurg,

Napadi

Nezavisno od vrste tumora, napadi su obično prvi znak da se opaka bolest krije u vašem mozgu.

"Tumor izaziva iritaciju moždanih ćelija, pa se zbog toga neuroni mogu ponašati na atipične načine, odnosno mogu da izazovu neoubičajene pokrete", tumači dr. med. Švarc.

Kao i tumori, napadi se pojavljuju u raznim oblicima, kao što su grčenje celog tela, trzaji u jednom zglobu ili delu lica.

Nespretnost

Ukoliko vam se često dešava da se zapetljavate s ključevima, saplićete ili gubite ravnotežu, možda nije reč samo o nespretnosti.

Obratite pažnju i na probleme s govorom (petljanje jezika i sl), gutanje ili kontrolisanje izraza lica.

Utrnulost

Gubitak osećaja u nekom od udova ili u delu lica takođe može biti simptom razvoja tumora. Posebno u slučajevima kada se tumor formira negde u blizini ili na samom moždanom delu, simptomi će se odraziti na ravnotežu i utrnulost. To se dešava zato što se upravo tu mozak spaja s leđnom moždinom.

Glavobolje

Uprkos ljudskom porivu da česte glavobolje automatski povežemo uz tešku bolest, poput tumora, to zapravo često i nije slučaj.

"Glavobolje se mogu javiti kod većih tumora mozga i to tek u kasnijoj fazi njegova razvoja", tumači dr. med.Švarc.

Promene u pamćenju ili razmišljanju

Iako tumor može drastično da promeni nečije ponašanje i način razmišljanja, takvi ekstremni slučajevi su prilično retki.

Ono što se u praksi češće događa su problemi s pamćenjem, koncentracijom i osećaj zbunjenosti.

Uporna mučnina, koja traje već duže vreme i nikako ne popušta, može biti znak tumora na mozgu, naročito ako ne nalazite drugo logično objašnjenje za nju. Sumnjate da neko ima moždani udar? Tražite odgovore na ova pitanja.

Problemi s vidom

Zamagljeni vid, "dvostruka slika" i gubitak vida (privremeni ili trajni) mogu biti povezani s tumorom. Uz to, možete videti i razne oblike kako "plutaju u oku" i ometaju vam vid.

stil.kurir.rs
Foto: shutterstock

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter