Izvor:
07.10.2019 u 12:25
0

GINEKOLOZI OTKRIVAJU: Mitovi i zablude o vagini! (FOTO)

Kanadski ginekolog dr Džen Ganter još je pre dve godine postala Tviter zvezda, nakon što se na društvenoj mreži "obračunala" s glumicom Gvinet Paltrou i drugim, kako ih je nazvala, velnes guruima.

Naime, Paltrou je, pored glume, poznata i po tome što preko veb stranice "Goop" reklamira i prodaje proizvode za "zdrav i moderan životni stil", između ostalog i "jaja od žada" za koja, tvrdi, čine čuda za vaginu.

Umetanje jaja od žada u vaginu ne samo da nema efekta, nego je i štetno po zdravlje žene- tvrdi Ganter navodeći kako postoji opravdana opasnost od raznih infekcija, pa i sindroma toksičnog šoka – retke, ali po život opasne komplikacije bakterijske infekcije.

Nedavno je dr Ganter izdala i knjigu, duhovit medicinski vodič o vaginalnom zdravlju pod nazivom "The Vagina Bible: The Vulva and the Vagina: Separating the Myth from the Medicine". A evo što kaže koje su najčešće dezinformacije vezane za ženski polni organ.

1. Ne postoji "normalan" oblik vagine

– "Labia majora" (spoljne usne) uglavnom su dužine od 7 do 12 cm, ali ako su vaše veće ili manje od toga, i to je u redu – kaže dr Ganter.

Polovina žena ima unutarnje usne (labia minora) koje štrče izvan spoljnih usana, a doktorka poručuje da je normalno i ako su usne nesimetrične – mislite na njih kao na sestre, a ne na blizanakinje.

2. Operacija stidnih usana nije bezazlena

Sve je veći broj žena zainteresiran za ovu vrstu operacije, ali ona kaže da za to često nema medicinske potrebe.

– Većina žena koje traže operaciju imaju usne normalne veličine – kaže ona i dodaje da su usne osetljive strukture jer je u njima erektilno tkivo. – Na hirurško smanjenje usana treba gledati isto kao na smanjenje penisa.

3. Postoji više načina da se ugodi klitorisu

– Ispod površine se klitoris grana oko uretre, vagine i usana, a svaki od tih delova je deo zadužen za seksualni osećaj – ističe dr Ganter – Zato postoji više načina stimulacije klitorisa, koji je kod nekih žena preosetljiv, a stimulacija na drugim područjima zapravo može biti i bolji put do orgazma.

4. G-tačka ne postoji

Samo trećina žena može da doživi orgazam od penetracije, a "čarobna" G-tačka u vagini zapravo ne postoji.

G-tačku je navodno identifikovao dr Ernst Grafenberg 1950. godine, ali u njegovom radu nije opisano neko posebno mesto, već samo "erotska zona" u prednjem delu vagine. Jednostavno je, svi putevi užitka vode do klitorisa, to je najosetljiviji deo tela žene – objasnila je dr Ganter.

5. Miris vagine se ne menja zbog hrane

Uprkos mitovima, ishrana ne utiče na miris i nema ničeg lošeg s mirisom zdrave vagine – stoga prestanite da pokušavate to da promenite.

Mirisu vagine najviše doprinose 'dobre' vaginalne bakterije, laktobacili – kaže i dodaje da hrana ne utiče na laktobacile vagine – Ako imate neobičan ili jak vaginalni miris, posetite doktora jer lek definitivno nećete naći u radnji.

6. Vaginalna infekcija se ne može dobiti od šećera

Količina šećera u ishrani nema veze s vaginom – objašnjava dr Ganter i dodaje kako ne treba brinuti da će pivo, hleb ili vino uzrokovati infekciju. – Ideja da se dijetom možete boriti protiv kandide jednostavno nije dokazano.

7. Nema ničeg lošeg u korišćenju lubrikanta

Puno je razloga zbog kojih koristimo lubrikant – zabava, udobnost, sprečavanje pucanja kondoma – i ne bi trebalo da se osećate loše ni zbog jednog od njih.

8. Nemojte da se stidite da pitate o suvoći vagine

Ako iznenada osetite vaginalnu suvoću, potrebno je da saznate razlog..

Najčešći uzrok je menopauza, ali može biti i infekcija, dojenje ili kontracepcija.

9. Unutrašnjost vagine ne treba prati

Spoljne usne ili otvor vagine čini isto tkivo koje čini unutrašnjost, tako da ga nije potrebno prati. Usne nemaju žlezde znoja koje stvaraju miris. Dakle, nemojte ih previše tretirati kozmetičkim preparatima jer onda povećavate rizik od bakterijske vaginoze (prekomernog rasta loših bakterija) zbog otklanjanja dobrih bakterija i možete nadražiti osetljivu kožu usana.

10. Ne trebaju vam proizvodi za "žensko" pranje

Godinama koristite isti proizvod za intimno pranje i nikad niste imali problema?

Ono što radite verovatno je u redu sve dok ne sapunjate područje unutar svoje vagine jer vremenom koža gubi vlažnost, a ako koristite običan sapun, možete eventualno početi koristiti gel za pranje koji manje isušuje, preventive radi.

11. Držite vaginu dalje od jaja žada

Neki tvrde kako ta i slična jaja (kristali) mogu pomoći u regulisanju menstrualnog ciklusa i ravnoteži hormona, a jaja žada koja je proslavila glumica Gvinet Paltrou reklamiraju se kao drevna tajna kineskih konkubina i kraljica. To jedostavno nije tačno!

12. Laseri i injekcije

– Nikako ne mogu preporučiti "G-shot" – injekcije koja se ubrizgavaju u vaginalni zid, "O-shot" – injekcije za klitoris ili injekcije matičnih stanica – upozorava dr Ganter i ističe kako se to ne odnosi na postupke poput laserskog lečenja simptoma menopauze i inkontinencije, ali kako još nema dovoljno podataka o štetnosti tretmana za "zatezanje" vagine.

13. Vaginalno parenje

Vaginalnim parenjem, koje širi krvne sudove, podstiče se "čišćenje" materice (parenje vagine se u kineskoj medicini obavlja zbog bolje cirkulacije).

– Sam pojam stvara po meni destruktivni mit da su vagina ili materica 'nečiste' i ne vidim potrebu za tako nečim – zaključila je doktorka

Izvor: Telegraf
Foto:
VojoJeZver

    PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

    Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

    Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

    Ostavite komentar

    Unesite pojam i stisnite enter