Izvor:
20.10.2019 u 08:58
0

KONAĆNO POSTOJI ODGOVOR: Zašto žene VIŠE pate od depresije? (FOTO)

Neke promene raspoloženja i depresivni osećaji nastaju sa normalnim hormonskim promenama. Ali same hormonalne promene ne izazivaju depresiju.

Ostali biološki faktori, nasledne osobine i lične životne okolnosti i iskustva povezani su sa većim rizikom od depresije.

Razlozi neravnomerne raspodele polova, kada je depresija u pitanju, nisu baš sasvim jasni, ali se smatra da su delom biološki, delom psihološki, a delomsocio-kulturalni.

U poređenju sa muškarcima, žene mogu imati jaču genetsku predispoziciju za razvoj depresije, jer su više izložene hormonalnom disbalansu. Ovo se posebno dešava tokom trudnoće, posle nje i u menopauzi, Nije redak slučaj i da se dešava u ranijem periodu tokom puberteta.

Sa psihološke strane gledano, žene su "glasnije" od muškaraca, odnosno sklonije su tome da više razmišljaju o stvarima uopšte. To jeste dobro, ali itekako stvara podlogu za razvoj depresije.

Suprotno tome, muškarci imaju veće verovatnoće da reaguju na teška vremena sa stoicizmom, ljutnjom ili zloupotrebom supstanci. Kada su odnosi u pitanju, žene su uglavnom te koje više ulažu u vezu, pa će ih problem u istoj više pogađati i lakše će upadati u depresivna stanja, pogotovo ako je problem nerešiv.

U socio-kulturalnom smislu žene su izložene većem stresu od muškaraca. One ne samo da će,u nekim slučajevima, morati da rade baš kao muškarci, već će se od nijh možda očekivati da snose teret u održavanju doma, odgajanju dece, brizi o starijim rođacima i trpljenju u svakom smislu.

Žene imaju dvostruko veću verovatnoću za razvoj depresivnog stanja od muškaraca, i ono se može javiti u bilo kom period života.

Životni vek žena je duži nego kod muškaraca. Duboka starost je često povezana sa strahom, usamljenošću, lošim fizičkim zdravljem i nesigurnošću, a samim tim i sa depresijom.

Kod žena se češće uspostavlja dijagnoza depresije, a razlog tome je njihova poseta lekaru i spremnost da razgovaraju o problemima i osećanjima koja su posledica istih.

Muškarci će se veoma retko, samoinicijativno obratiti stručnjaku, čak i kada su svesni svih simtoma koji ukazuju na depresivno stanje.

Prema nedavno sprovedenim naučnim istraživanjima, glavni “krivac” za veći verovatnoću depresije kod žena u odnosu na muškarce, je testosteron.

Američki naučnici su podvrgli stresu grupu muških i grupu ženskih miševa da bi za to vreme posmatrali moždanu aktivnost kod ovih životinja.

Kod ženskih miševa je uočeno depresivno ponašanje i povećana aktivnost u delu hipokampusa koji se aktivira pod stresom i pod dejstvom emocija. Kod muških miševa, moždana aktivnost u pomenutom delu hipokampusa bila je znatno manja, a smatra se da je za ovaj zaštitni mehanizam zaslužan testosteron.

Izvor: b92.net
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter