Izvor:
27.10.2019 u 17:45
0

ISPROBAJTE OVU BILJKU: Celer ima dosta lekovita svojstva!

Celer zaslužuje da se češće nađe na našoj trpezi.

Celer su čak i Egipćani koristili kao lek, a istraživanja su pokzala da je ovo povrće zaista odlična namirnica i izbor velike količine vitamina i minerala. u sebi sadrži vitamine K, E, C i B. Bogat je kalcijumom i folnom kiselinom, a ima i snažno diuretičko dejstvo.

Ovako deluje na organizam:

Snižava krvni pritisak

Celer sadrži ftalid, jedinjenje koje smanjuje proizvodnju hormona stresa, opušta mišiće oko arterija i poboljšava cirkulaciju. Kalijum koji se nalazi u celeru će stabilizovati otkucaje srca i sniziti krvni pritisak.

Dokazano je pozitivno dejstvo u borbi protiv raka

Jedna studija je pokazala da celer sadrži luteolin, jedinjenje koje smanjuje rast ćelija raka u pankreasu. Druga studija je pokazala da dodavanje celera u svakodnevnu ishranu može da pomognr da se smanji rizik od nastanka

raka dojke.

Uspešno smanjuje upale

Hronične upale koje su izuzetno opasne i mogu da dovedu do nastanka dijabetesa i Alchajmerove bolesti, celer uspešno eliminiše. Hipokrat je napisao da celer može da smiri nerve i može osloboditi od astme, bolova u zglobovima, plućnih infekcija i akni.

Obara nivo holesterola

Butilftalid, jedinstveno jedinjenje koje pomaže u održavanju normalnog nivoa holesterola, a to sve doprinosi dobrom radu srca.

Zahvaljujući celeru, probava se poboljšava

Celer sadrži veliku količinu vode koja olakšava varenje i izlučivanje. Osim toga, sadrži jedinjenje pod nazivom NBP koje poboljšava cirkulaciju creva.

Celer je odličan saveznik u gubljenju kilograma

Celer je savršena namirnica koju treba dodati vašoj ishrani ako želite da izgubite na težini. Celer je bogat hranljivim sastojcima i sadrži malo kalorija. Jedna stabljika celera sadrži samo 10 kalorija.

stil.kurir.rs
Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter