Izvor:
04.11.2019 u 08:53
0

PRIJATELJ VAM SE SUOČAVA SA DEPRESIJOM: 4 načina KAKO da mu POMOGNETE! (FOTO, VIDEO)

U ovom tekstu ćemo dati savete kako vršnjaci mogu biti od pomoći kada shvate da se njihov prijatelj suočava sa depresijom.

Zajedničke aktivnosti. Isplanirajte neke aktivnosti za koje znate da će prijati Vašem prijatelju. Na početku Vi budite inicijator, a zatim, kada se naprave prvi koraci ka napretku, dajte predloge, ali ostavite prostora da se i Vaš prijatelj uključi u planiranje i organizaciju. To mogu biti odlazak u bioskop, na izlet u prirodu, na bazen, u kafić sa još nekim vašim zajedničkim prijateljima. Ukoliko vas je više, neka svako dobije svoje zaduženje. Važno je, međutim, da te aktivnosti ne predstavljaju pritisak za Vašeg prijatelja. Razumite da mu nekad nešto od toga neće prijati, da će biti preplavljen svojim negativnim osećanjima i da neće želeti da se uključi, ali ne shvatajte to kao činjenično stanje jer će biti i boljih dana. Humor je takođe značajan antidepresiv – ne ustručavajte se da budete duhoviti pred prijateljem iako je neraspoložen, tužan, ćutljiv. Gledajte zajedno komedije, smešne slike, videe ili ih pošaljite prijatelju u toku dana.

Isticanje pozitivnog. Kada se razvije depresija, osoba sebe vidi kao bezvrednu, kao gubitnika, beznadežan slučaj, zanemarujući i negirajući sve svoje kvalitete. Pozitivan fokus se gotovo u potpunosti gubi. Potrudite se da joj ,,otvorite oči’’, odnosno da ističete ono što dokazuje da nije sve baš tako kako ona trenutno posmatra, i da i Vi i drugi vidite njene dobre osobine, potencijale, sposobnosti, talente. Kroz razgovor ističite njene prethodne uspehe: ,,Prelepo crtaš, ti baš imaš talenat za to!’’; ,,Je l’ se sećaš kada si se suprotstavio/-la onom dečku koji me je vređao? Ne bi to uradio svako, samo si ti imao/-la hrabrosti’’.

Neka vaš prijatelj zna da ste tu za njega. Depresija će učiniti da se osoba oseća kao da ništa nije važno, i da nikome nije stalo do nje. Stoga je značajno pokazivati joj da je suprotno, kako kroz dela, tako i verbalno. U delima često mogu, pod uticajem svog stanja, naći nešto negativno, recimo: ,,Ne zove me u šetnju zato što želi da me vidi nego zato što sigurno nema s kim drugim’’, dok će propratne verbalne poruke ostaviti manje prostora za negativne interpretacije.

Za osobu u depresiji jako je značajno da čuje rečenice tipa: ,,Znam da ti je trenutno jako teško, slobodno me zovi ili piši kad imaš potrebu. Tu sam’’. Nemojte uzimati za zlo ako se tome ne odazove odmah, i nemojte odustajati. Dobro je da fokus razgovora ne bude isključivo na depresiji, a posebno ne ako vidite da se Vašem prijatelju ne priča o tome. U redu je i da ćutite i jednostavno samo da budete tu – to šalje poruku da ćete saslušati sve kada bude bio spreman da priča o svojim osećanjima. Takođe, pričajte i o sebi, ali budite obazrivi. Recimo, ako se Vaš prijatelj jako loše oseća jer je pao svaki ispit na koji je izašao, nemojte sa ushićenjem isticati kako ste Vi sve položili.

Osnažujte prijatelja da se obrati za stručnu pomoć. Ukoliko ste kod svog prijatelja uočili nekoliko simptoma koji upućuju na depresiju i održavaju se već nedeljama, vreme je da sa njim popričate o mogućnosti da se obrati za profesionalnu pomoć. Adekvatan pristup bi bio: ,,Brinem se za tebe. Mislim da bi bilo dobro i korisno da popričaš sa nekom stručnom osobom o tome kako se osećaš u poslednje vreme’’. Za Vašeg prijatelja bi bilo značajno i da se ponudite da mu pomognete da zajedno nađete odgovarajuću osobu, da Vi pozovete i zakažete seansu ako je njemu neprijatno, da zajedno sa njim odete na prvu, a možda i kasnije seanse, da zajedno napravite listu pitanja koje bi želeo da postavi terapeutu.

Takođe, možete mu ispričati i o iskustvu neke osobe za koju znate da je uspešno rešila neki problem uz psihološku pomoć. Istaknite i to da je depresija stanje sa kojim se suočava veliki broj ljudi i mlađih i starijih, koje nije trajno i koje se može prevazići, jer će verovatno imati uverenje da se čak ni uz stručnu pomoć ništa neće promeniti. Na eventualnu medikamentoznu terapiju nemojte gledati negativno – prepisana je kao pomoćno sredstvo u svrhu poboljšanja stanja Vašeg prijatelja, te ga motivišite da se pridržava svih uputstava stručnog lica.

Izvor: vaspsiholog.com
Foto: Pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter