Izvor:
24.06.2019 u 19:11
0

GREŠKE KOJE PRAVITE PRI TUŠIRANJU: Oštećujete kožu a niste ni svesni toga!

Iako topla voda uništava bakterije, skida znoj i čini da se osećamo mnogo lepše, ona takođe može ukloniti i neke dobre stvari koje je štite i čine lepom i zdravom. Pored toga smo sigurni da imate navike koje bi možda trebalo prestati da radite baš radi očuvanja vaše kože.

U nastavku saznajte koje stvari, koje su na prvi pogled sasvim bezazlene, mogu negativno uticati na lepotu kože…

Ne povećavajte toplinu vode

Iako mnoge dame vole da se tuširaju vrućom, skoro vrelom vodom (da li i vama kože ostaje crvena kada izađete iz kade?), znajte da vašoj koži lica to nikako ne prija. Što je voda toplija, to će se koža više isušiti. “Kada zagrevate ulja na koži, vrlo verovatno je da ih rastvarate i doslovno skidate sa lica”, otkriva nam dr. Hekstal. “Ova ulja igraju važnu ulogu u zaštiti lica protiv spoljnih agresivnih uticaja, kroz barijeru kože. Drugim rečima – ta ulja su nam potrebna.

Kolika temperatura je onda idealna? Dobra vest je da ne mora da bude hladna, jer takva voda ima isti efekat. Birajte mlaku vodu koja je savršeno prijatna.

Pazite na vreme

“Što se duže tuširate – to će vam koža nakon toga biti isušenija”, objašnjava doktorka. “Prirodni faktori koji vlaže lice, poput keramida, masnih kiselina i ulja utiču na nivoe vlažnosti. Problem je što su razgradljivi u vodi, pa ako ostanete pod mlazom duže od 10 minuta, bukvalno ih možete skinuti.”

Ne dozvolite da vam šampon za kosu dospe na lice

Svima se ovo dešava po nekoliko puta, ali zaista ne bi trebalo jer hemijski prezervativ – metilizotiazolinon – izaziva velike iritacije i nalazi se u mnogim proizvodima. Na prvi pogled sasvim naivan, ovaj konzervans se koristi kao zamena za parabene, a mnoge osobe su razvile netolerancije prema njemu zbog prečetog korišćenja vlažnih maramica za lice. Iako se polako izbacuje iz proizvoda, najčešće ih i dalje imaju šamponi. Kada vam sa kose spadne šampon na lice, može se desiti da izazove iritaciju sličnu ekcemu, crvenilo i osip.

Nemojte direktno vodu upirati u lice

Uvek slanjajte lice od mlaza vode, bez obzira da li je slab ili jak. Činjenica je da je kod nas voda tvrda i da može ostaviti magnezijum-karbonat na koži – jedinjenje koje je dosta isušuje.

Ne držite proizvod za čišnjenje lica na kadi ili policama iznad

Ako ga ne koristite dok se tuširate – nemojte tu ni da ga držite. To će vam pomoći da produžite dejstvo proizvoda, jer velika vlaga, toplota i svetla mesta utiču na uništavanje aktivnih sastojaka. Pored toga, unutar se mogu razviti bakterije koje dovode do iritacija, pojave bubuljica i potencijalnih infekcija.

Ženski Magazin
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter