Izvor:
08.09.2019 u 11:51
0

PREVARE SVE LUKAVIJE I TEŽE IH JE PREPOZNATI: Donosimo vam kratak pregled najčešćih prevara na Internetu!

Kriminalci na Internetu i alati kojima se oni služe postali su vrlo sofisticirani u poslednjih nekoliko godina, a prevare su sve lukavije i teže ih je prepoznati. Evo kratkog pregleda najčešćih prevara kojih treba da se čuvate, naročito u poslovnom okruženju.

1. Phishing & Spoofing

Phishing (čita se fišing – od reči fishing, pecanje) jeste proces koji ima za cilj da vas navede da otkrijete privatne detalje, kao što su i-mejl, nalozi na društvenim mrežama, podaci o bankovnom računu ili kreditnoj kartici, ili bilo šta drugo što kriminalci na internetu mogu da iskoriste. Lako je zamisliti gubitak novca i reputacije koji može da nastane ako izgubite kontrolu nad pristupom ovakvim nalozima.

Iako su i pojedinci uvek na meti, firme često predstavljaju krupniji plen za kriminalce. Prevare obično uključuju i-mejl ili drugu sličnu poruku koja izgleda kao da potiče od poznatog kontakta sa društvene mreže ili poslovnog poznanika, ali zapravo predstavlja pažljivo sačinjen falsifikat.

I-mejlovi u phishing prevarama često sadrže linkove ka veb sajtovima za spoofing (spufing), koji su gotovo istovetni pravim sajtovima koje imitiraju. Neki od njih uzimaju vaše korisničko ime i lozinku kad se ulogujete, pa vas zatim upute na ispravan sajt, tako da ne ostavljaju tragove za sobom.

Radi bezbednosti, uvek budite oprezni kad primite i-mejl ili poruku u kojoj se od vas zahteva da date lične podatke ili da kliknete na link ka nekom veb-sajtu da biste potvrdili nalog koji već imate. Proverite da li pored adrese u pretraživaču stoji simbol katanca i da li je napisana ispravno, a budite oprezni ako veb sajt ima dugu i nerazumljivu adresu.

2. Lažni softver

Prevaranti na internetu često pokušavaju da vas uplaše da biste u panici instalirali njihov softver. Možda ćete dobiti i-mejl ili pop-ap upozorenje da je vaš računar zaražen virusom i da smesta morate da preuzmete novi program da ga popravite. Ne nasedajte. Najčešće nema nikavog virusa na vašem računaru, a program koji biste preuzeli da popravi nepostojeći problem zapravo unosi zlonamerni softver na vaš računar.

Neki zlonamerni programi mogu da vas namame da napravite lažnu transakciju (npr. da preuzmete novu verziju nekog programa koja se plaća, a koja u stvari ne postoji), da ukradu vaše lične podatke ili onemoguće ažuriranje legitimnog antivirusa.

Da zaštitite svoj računar, uvek treba da imate zaštitni zid (firewall), antivirus i anti-spajver, i to ne samo instaliran, nego i uključen. Nemojte da preuzimate besplatne računarske programe (freeware ili shareware) ako niste sasvim sigurni da potiču iz pouzdanih izvora.

3. Lažni nalozi na Tviteru

Potvrda naloga na Tviteru trebalo bi, makar u teoriji, da posluži da se utvrdi koji nalozi zaista pripadaju nekoj osobi ili kompaniji, a koji mogu biti lažni. Nalozi koje je Tviter proverio imaju plavu značku na profilu. Prevaranti prave profile koji liče na zvanične naloge na Tviteru i predstavljaju se kao zaposleni koji obavljaju proveru naloga. Obraćaju se korisnicima Tvitera koji bi želeli da potvrde svoj nalog i navode ih da obavljaju određene zadatke na Tviteru, obično da prate određene naloge ili promovišu njihov sadržaj.

Reputacija jedne firme može znatno da opadne ako se na Tviteru prenosi sadržaj sa lažnih naloga ili ulazi u komunikaciju sa prevarantima. Sam Tviter nikada neće zatražiti da prenesete njegove tvitove, pa budite oprezni ako dobijete takav zahtev od iz izvora koji liči na Tviterov zvaničan nalog. Takođe, zvanični nalozi Tvitera su uvek provereni, pa proverite da li nalog zaista ima potvrdu tako što ćete postaviti kursor miša na plavu značku. Ako je taj nalog zaista potvrđen, pojaviće se mali prozor (tooltip) sa obaveštenjem da je Tviter obavio proveru. Ako se ne pojavi takva poruka, to znači da je nalog lažan i ne treba mu verovati, a trebalo bi i da se prijavi Tviteru.

Izvor: opusteno.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter