DVE UČENICE IZ VRANJA PRAVO U KINU: Plasirale se na svetsko TAKMIČENJE U ROBOTICI!

 Učenice osmog razreda OŠ "Svetozar Marković" u Vranju Leonora Ristić i Anđela Ristić obezbedile su učešće na svetskom takmičenju u robotici u Guangdžouu u Kini.

One su plasman na ovo takmičenje obezbedile nakon uspešno održanog Evropskog otvorenog prvenstva u robotici 12. oktobra u Zagrebu, a njihov mentor bio je Saša Ristić.

Leonora i Anđela plasirale su se na svetsko takmičenje tako što su se na Evropskom otvorenom prvenstvu u Zagrebu borile u konkurenciji sa još četiri škole iz Srbije, ali i u evropskoj konkurenciji sa preostalih 90 timova iz celog regiona i Evrope. Svetsko prvenstvo biće održano u Guangdžouu krajem novembra 2019. kada se očekuje da predstavnice Srbije pokažu svoje znanje u konkurenciji sa 350 timova iz celog sveta.

Ovogodišnja tema takmičenja pod nazivom "Čuvar grada" (City Guardian) fokusirana je na zadatak da robot svojim aktivnostima utiče na uređenje grada, ali i da timovi rade na zadacima čija uspešnost zavisi od saradnje sa suparničkim timom. Zadatak ima dve komponente od kojih je jedna automatska i zavisi od prethodno napisanog programa i manuelna komponenta zadatka koja se oslanja na manuelno upravljanje robotom i napredna konstruktorska rešenja na robotu.

Sve škole koje su predstavljale Srbiju na Evropskom prvenstvu u Zagrebu plasman su izborile pobedom na finalnom takmičenju lige KODigranje u okviru programa Bitka za znanje, održanom u aprilu u Beogradu.

Najboljih pet timova obezbedilo je učešće na Evropskom prvenstvu u Zagrebu dok je samo jedan, najbolji tim, mogao da se plasira na svetsko takmičenje u Guangdžouu.

Nosilac projekta i organizator u Srbiji je Fond B92, kroz projekat Bitka za znanje, a odlazak timova na evropsko i svetsko takmičenje omogućen je projektnim sredstvima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

 

 

 

tanjug.rs
Foto: arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  Bolja zemlja
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Parovi - Nedeljni ručak
16:00  FILM
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Izbacivanje
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro