RUSIJA IMA POTPUNU TEHNIČKU KONTROLU NAD INTERNETOM: OVU meru vide kao korak prema većoj cenzuri!

 Ruske vlasti su stvorile pravne mogućnosti za gašenje Interneta u toj zemlji, nakon što je u petak kontroverzni zakon stupio na snagu.

Vlada namerava da stvori infrastrukturu za "suvereni" Internet, što je predstavila kao nužnost u obrani protiv spoljašnjih sajber napada. Kritičari, međutim, ovu meru vide kao korak prema većoj cenzuri.

- Država sada po prvi put ima potpunu tehničku kontrolu nad internetom - rekao je stručnjak za Internet Aleksandar Isavnin, iz neprofitne organzacije za borbu protiv cenzure Roskomsvoboda, za agenciju dpa.

I dok su pružaoci internet usluga do sada radili pod uslovima slobodnog tržišta, ruska država sada može direktno da vrši kontrolu nad njima, kaže Isavnin.

Ruski internet saobraćaj će se usmeravati putem čvorišta u zemlji, čija infrastruktura tek treba da bude izgrađena. Pružaoci Internet usluga moraju da instaliraju opremu neophodnu za uspešnu tranziciju.

Brojni Internet sajtovi opozicije već su blokirani u Rusiji, a hiljade ljudi su protestvovale protiv zakona, koji je predsednik Vladimir Putin potpisao u maju.

Putinov portparol Dmitrij Peskov, međutim, tvrdi da Rusija ne želi da se isključi sa interneta, već da se priprema za mogućnost da zapad njoj isključi Internet.

 

Izvor: B92.net
Foto: Arhiva 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro