Izvor:
20.08.2019 u 10:37
0

SRPKINJA U AMERICI: Pre tačno 100 godina otišla je iz Srbije i napisala putopis o „novom svetu“!

Pre tačno jednog veka, u septembru 1919, Jelena J. Dimitrijević otisnula se iz Srbije i sa svog putovanja po Americi napisala je prvi putopis o toj zemlji – "Novi svet ili u Americi godinu dana", koji je sada, na svoj 100. "rođendan", doživeo reizdanje.

Je

Za Sjedinjene Države bilo je to vreme, ističe Jelena Dimitrijević, "užurbane gradnje oblakodera, zabrane alkohola, rastućeg bogatstva, vreme kad su žene dobile pravo glasa, mada ne i dalju političku ravnopravnost i vreme kad su imućne porodice poslugu zamenile prvim kućnim aparatima".

Bilo je to vreme često isticanih društvenih sloboda, ali i vreme velikih klasnih razlika i surove rasne diskriminacije.

– Putujući zajedno sa Jelenom Dimitrijević, prvom srpskom svetskom putnicom, današnji čitalac neposredno doživljava ondašnju Ameriku jer su događaji i osećanja tako živo predstavljeni da postaju deo ličnog iskustva", istakla je dr Biljana Dojčinović, redovna profesorka na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, za knjigu koja je objavljena u Laguninoj ediciji "Savremenice" – koja je nastala u želji da se osveži ili upotpuni naše kulturno pamćenje o složenom radu značajnih Srpkinja 19. veka i s početka 20. veka.

Dr Dojčinović je priredila knjigu Dimitrijevićeve, koja je u Americi upoznala sasvim drugačiji svet od onog iz kog je došla.

– Dimtrijevićeva je videla mnoge slobode i nova prava, pre svega za žene, graditeljski i tehnički napredak, ali i tvrdokorni rasizam i opsesiju novcem. S druge strane ovaj, inače prvi srpski putopis o Americi ukazuje i na brzinu kojom su se oba sveta modernizovala", ocenila je Dojčinović. Nekoliko decenija kasnije "američka linija" delom postaje i evropska, istakla je Biljana Dojčinović i dodala da "putopis Jelene Dimitrijević uspostavlja okvir zapadne modernosti i kulturnih opsesija koje traju praktično do danas, ali su u njemu viđene kao nove i još nepoznate.

Pripovedanje Jelene Dimitrijević, ocenila je dr Dojčinović, pleni jednostavnošću, duhovitim opaskama i talentom da stvori dramske situacije.

– Nadam se da će uskoro i ovaj putopis, poput prvog dela 'Sedam mora i tri okeana', biti uvršten u obaveznu lektiru. U svakom slučaju – obavezno ga pročitajte, uživanja radi – preporučuje Dojčinović.

b92
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter