Izvor:
31.08.2019 u 11:30
0

DA LI STE SPREMNI? Ovo putovanje daje ubedljivo najviše za uloženi novac! (FOTO)

Dolina reke Nil predstavlja mesto koje posetiocima Egipta nudi jedno od najveličanstvenijih putovanja kroz istoriju. U njoj se nalaze drevni gradovi Luksor i Asuan.

Nedaleko od Luksora je Karnak, selo u kome se nalazi najveći kompleks faraonskih hramova. Tu su i brojna svetilišta, piloni i obelisci posvećni tebanskim bogovima i faraonima. Posetiocima se pruža prilika da obiđu veliki hram boga Amona Ra, koga krase brojni divovski kameni stubovi ukrašeni crtežima i hijeroglifima.

Tri kilometra dugom Avenijom sfingi, od Karnaka se stiže do kolosalnih statua Ramzesa Drugog na ulazu Hrama u Luksoru, svetinji koju ljudi pohode još od 13. veka pre naše ere.

Zapadna obala Nila kod Luksora mesto je koje krije gobnice faraona. I dok Dolina kraljeva spolja i ne ostavlja neki utisak, njena unutrašnjost jedinstvena je galerija izuzetno očuvanih slika i crteža koji izgledaju kao da su juče nastali.

Hram u Edfuu posvećen je bogu sunca Horusu, koji je najčešće predstavljen kao soko, i najkompletnije je očuvan drevni hram u Egiptu.

Okolina garda Kom Omba mesto je koje su nekada naseljavali nilski krokodili, koji se i danas mogu videti na reljefima obližnjih hramova, a koji su bili mumificirani kada uginu.

File, nedaleko od Asuana, smatra se mestom na kome su 394. godine naše ere zapisani poslednji hijeroglifi, pre nego što se hrišćanstvo raširilo tim prostorom. Mnogi reljefi hrama koji se tamo nalazi su oštećeni, pa su preko njih urezani hrišćanski simboli.

Ramzes Drugi je sagradio Abu Sambel na zapadnoj obali Nila još pre 3.000 godina, ali su 1960. godine dva hrama, kamen po kamen, preseljena zbog izgradnje Asuanske brane i nastanka Naserovog jezera.

Najbolji način da se ovo neprocenjivo istorijsko blago civilizacije sagleda u potpunosti je krstarenje Nilom, i to uz stručne vodiče koji putnicima mogu da objasne istoriju koja vekovima stoji iza brojnih spomenika simbola, i da svojom pričom ožive ovaj najneobičniji i najveći svetski muzej na otvorenom.

Prema izboru Lonely Planeta dolina Nila je destinacija koja posetiocima nudi najviše za uloženi novac.

Izvor:b92.rs
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter