Izvor:
17.10.2019 u 19:54
0

JEDINO OSTRVO NA SVETU NA KOME JE: Verovali ili ne duvanski dim ZABRANJEN! (FOTO)

Na manje od sat vremena leta od grčke prestonice, maleno ostrvo Astipalea u jugozapadnom delu Egejskog mora, sa svega 1.300 stanovnika, od nedavno je prva destinacija na svetu na kojoj su cigarete postale prošlost.

Daleko od užurbane svakodnevice, sa kristalno prozirnim plažama i lokalnom kuhinjom neodoljivih ukusa šafrana, žalfije, meda i kozijeg sira, ovo ostrvo u obliku leptira poziva na potpuno novi kvalitet življenja. Već kada sletite na aerodrom ili uplovite u luku, sa info tabli saznajete da ste stigli na prvu Smoke-Free tačku na planeti. Tačnije, na mesto gde je duvanski dim postao istorija, a uživanje u duvanu moguće je samo uz alternative, kao što je IQOS.

Nema boljeg načina da se ostave cigarete, nego na jednom ovakvom inspirativnom putovanju, otkrivajući dragulj Dodekaneza. Okruženi šarmantnim selima belih fasada i plavih drvenih prozora sa krivudavim uskim ulicama popločanim kamenom, shvatate da je vreme ovde stalo i sve je posvećeno samo i jedno vama. Divlja i prelepa obala Astipalee, zalasci sunca na morskom horizontu koji oduzimaju dah i vetar sa Egeja bude u vama novu energiju života. Mnoštvo veoma interesantnih kutaka ovog ostrva jednostavno žude da ih otkrijete. Od živopisnih istorijskih vetrenjača u centralnom gradiću Hora, preko malih crkvi u vizantijskom stilu i minijaturnih kafea u starom delu grada sa svega dva do tri stola okružena umiljatim mačkama, do zamka venecijanske porodice Kverini, koji dominira ostrvom i nudi fantastičan panoramski pogled.

Istorija ovog mesta seže u antička vremena – Astipalea je bila važan trgovački centar u helenskom razdoblju a astipaleanska flota je odigrala važnu ulogu u pohodima Aleksandra Velikog. Kao i mnoga grčka ostrva, Astipalea ima i svoje mesto u mitologiji – veruje se da je ona bila ćerka Feniksa, grčkog božanstva, a Posejdon je bio ludo zaljubljen u nju. Toliko je razloga da se i vi zaljubite u ovo ostrvo, koje svojom jednostavnošću i divljom lepotom čini da vreme potpuno stane i shvatite da je uživanje u svakom trenutku, ono što vam je odavno bilo krajnje neophodno.

Ukoliko odlučite da krenete na put ostavljanja cigareta, ovde nećete biti sami. Žitelji ostrva, IQOS vodiči, informisaće vas i uputiti kako da uživanje u duvanu nastavite uz alternativu i inovativnu tehnologiju. Idealan dan na suncu možete provesti na dve plaže koje su posebno posvećene okruženju bez duvanskog dima – Steno, koja se nalazi na najužem delu ostrva, širokog svega 100 metara i Livadi, koja je smeštena u mirnoj uvali na zapadnom kraju ostrva. Pored joge na samoj obali mora, relaksacije u vidu masaže i meditacije, pruža vam se mogućnost da se oprobate u kajaku ili proverite svoju veštinu održavanja ravnoteže na dasci uz pomoć vesla.

Posebna priča su žitelji Astipalee. Svojom srdačnošću, smirenošću i vedrinom izmamiće vam osmeh bilo da se nađete u jednom od brojnih lokalnih živopisnih restorana na liticama kraj mora kao što je „Akti“, barovima sa zvucima sirtakija u gradiću Hora ili malim luksuznim porodičnim butik hotelima u tradicionalnom grčkom ostrvskom stilu poput hotela „Anatoli“. Na svim ovim mestima naići ćete na IQOS Only oznake, kao potvrde da je ovo ostrvo zaista posvećeno budućnosti bez duvanskog dima. Ne oklevajte, pridružite mu se na ovom putovanju, koje će zasigurno biti ispunjeno trenucima vrednim pamćenja i hedonizmom, onakvog kakvog su poznavala samo grčka božanstva.

Izvor: Noizz
Foto: Island/Instagram

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter