Izvor:
26.06.2019 u 19:35
0

NAUČNICI OŠTRI: PMS je antifeministička izmišljotina!

Međutim, prema rečima Robin Stajn de Luke, predavača na katedri za psihologiju Stouni Bruk univerziteta, mi zapravo uopšte ne poznajemo PMS, jer ga okružuje previše mitova.

De Luka kaže da mediji pišu o više od 150 simptoma PMS-a, ali da ne postoji naučni konsenzus o tome da taj sindrom uopšte postoji.

Ne kažem da žene nemaju neki od tih simptoma. Kažem da neki od tih simptoma nisu posledica PMS-a. Sa tako dugom listom simptoma i ja bih mogla da se pronađem u njima, pa i moj pas – rekla je De Luka.

Ona smatra da PMS nije dovoljno istražen i da studije koje su dosad obavljene imaju brojne nedostatke. Takođe, ona kaže da samo tri do osam žena pati od PMS-a, a posledica je to da, “što se više o tome govori, to se više žena pronalazi u simptomima”.

De Luka dodaje i da PMS sužava granice uloga koje žene mogu dobiti u društvu i da istraživanja sugerišu da PMS dozvoljava ženama da se kriju iza emocija, koje bi inače smatrali “neženstvenim”.

PMS je postao izgovor za bes, žaljenje, iritiranost, a da se pri tom ne izgubi titula dobre žene. Mitu o PMS-u doprinosi i stereotip o ženi kao iracionalnoj i suviše emocionalnoj. Kada se menstrualni ciklus opiše kao hormonalni rolerkoster, koji ženu pretvara u besnu zver, lako je dovesti u pitanje kompetenciju svih žena – smatra De Luka.

Pored toga što je “mit o PMS-u antifeministički”, De Luka smatra i da je dobar izvor profita.

Lečenje PMS-a postala je profitabilna industrija, a samo na Amazonu je u ponudi više od 1.900 knjiga o lečenju PMS. Uprkos tome što zvanično nije poremećaj, mogu da se nađu čak i lekovi za to stanje – kaže ona.

Happytv.tv
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter