Maslinovo ulje je pravi eliksir zdravlja: Ali ovako nikako ne smete da ga koristite!

 

Same masline sadrže brojne aktivne fitonutrijente, poput polifenola i flavonoida, koji imaju protuupalna svojstva. Zahvaljujući njima smanjuju se simptomi astmeartritisa i reume, dok ulje svako jelo čini ukusnim. Međutim, postoje situacije u kojima nije najbolji izbor.

Ulje ne upotrebljavajte ako:

Niste sigurni kakvog je kvaliteta

Pre primene se uverite da se radi o organskom i 100% maslinovom ulju, jer istraživanja tvrde da se čak 80 posto maslinovog, meša sa nekim drugim uljima kako bi se dobilo na količini.

Ukoliko pržite hranu

Maslinovo ulje je jako zdravo za organizam do trenutka dok se ne zagreje na visokoj temperaturi. Zagrevanjem se gube sva nutritivna sojstva, a osim toga ono postaje kancerogeno.

Nutricionista Bridžet Benet kaže kako se maslinovo ulje tokom zagrevanja "raspada", pa samim tim velik broj važnih tvari, poput omega  3 masnih kiselina i antioksidansa, propada u procesu.

Ako pripremate roštilj

Iako kuvari savetuju da se povrće i meso marinira u maslinovom ulju pre stavljanja na roštilj, nutricionisti se ne slažu. S obzirom da mesu koje se peče na roštilju nije potrebno ikakvo ulje, ovaj korak izbegnite. Jedino što će se desiti je da ulje izgori, uzrokuje plamen, a meso dobije ukus paljvine.

Bolja varijanta je da kada je meso gotovo, tada ga možete lagano premazati maslinovim uljem.

Za pripremu kolača

Proizvođači nekih maslinovih ulja tvrde da se ono može koristiti umesto margarina ili maslaca. Ali vodite računa jer ono ima intenzivan ukus i može da naruši ukus kolača.

Kao preparat za negu kože

Verovatno ste čuli da je maslinovo ulje dobro za problematičnu kožu, da je neguje i hrani. Međutim, njegova upotreba može da dovede do pucanja kože i pogoršanju stanaj kože. Ukoliko imate kožu sklonu pojavi akni, vodite račina, jer će ono samo pogoršati situaciju.

 

 

Happytv.tv / Stil
Foto:Arhiva 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Subota
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
10:00  Parovi - Kućni savet
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Čađava mehana
15:30  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Glamur Specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Roditeljski sastanak
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro