Izvor:
21.09.2019 u 02:10
0

MAČKOLJUPCI, PAŽNJA: Ovo treba da znate pre nego što uvedete mačku u stan!

Ako dođe kod vas sa podignutim repom, trlja se o vaše noge ili lice, tiho proviruje i demonstrira svoju razigranu stranu – to znači da je zadovoljna sa svime. Ako ne, možda ljubimcu nije ugodno živeti u stanu kao što mislite.

Reći ćemo vam šta je mački potrebno za zdrav i srećan život.

Igračke

Igre su jedan od najvažnijih faktora za održavanje mačjeg zdravlja. Igre ne samo da pomažu mačkama da održavaju kondiciju, već ih uče i da veruju vlasniku, jačajući njihovu emocionalnu povezanost. Da biste podstakli interesovanje kućnog ljubimca, morate odabrati prave igračke za njega. To mogu biti plišani miševi ispunjeni lopticama, kuglicama koje zveckaju, štapovi za ribolov s visećim zvonom. Sakrivanje poslastica u različitim uglovima kuće i pružanje mesta za penjanje takođe je odličan način da se mačka više kreće.

Ogrlica

Problem buva je posebno relevantan za mačke koje šetaju dvorištem i druže se sa drugim životinjama. Paraziti ne samo da napadaju svoje domaćine i piju krv, uzrokujući jake tegobe, već uzrokuju i ozbiljne bolesti: alergijski dermatitis, gljivične bolesti, delimičnu ćelavost i anemiju. Ogrlice protiv buva sa prirodnim biljnim insekticidom – ekstrakt margoze pomoći će da se buve uplaše i ne naštete zdravlju kućnog ljubimca. Takav je pribor pogodan za upotrebu i za razliku od kapi i sprejeva, ne zahteva naknadno kupanje, što je vrlo zgodno ako se životinja boji vode.

Penjalica za mačke

Penjalica je glavna fitnes oprema za mačke. Uz pomoć penjalice mačke obnavljaju kandže, treniraju i istežu mišiće održavajući dobru formu. Pored toga, ovo je jedini spas za vaš nameštaj, tepihe, tapete i zavese. Beskorisno je odvojiti kućnog ljubimca od grebanja po površini, jer je oštrenje kandže instinkt. Sečenje kandži takođe nije opcija, jer su za mačku sredstvo samoodbrane i bez njih će se stalno osećati kao da su u opasnosti.

Ležaj

U proseku, zdrave mačke spavaju oko 16 sati dnevno. Ako životinja ne spava dobro, otvarajući oči pri svakom šuštanju, najverovatnije doživljava stres i boji se vlasnika. Da biste se uverili, odaberite za mačku osamljeno mesto za spavanje – tiho i toplo. Kupite ležaljku, pletenu korpu sa jastucima ili veliku meku ležaljku – vaš omiljeni ljubimac može se ovde mirno uviti i opustiti. Važno je da mačke ostanu aktivne tokom dana. U suprotnom, ne možete izbeći noćne nevolje, poput šuškanja u vrećama, mjaukanja i upornog grebanja vrata.

Mačji posip i posuda

Nažalost, mačke se po svojim potrebama vrlo razlikuju od pasa, zato je važno što pre obučiti vašeg ljubimca inače će se vaš ceo stan pretvoriti u mačji toalet. Posip će pomoći i ubrzati proces, jer njegova funkcija nije samo uklanjanje oštrog mirisa, već i održavanje mačjeg prirodnog instinkta. Ako ne želite da napravite nered u kući, ne treba da štedite zamenjujući ga novinama, jer osim toga, mačka se može otrovati mastilom.

Ženski Magazin
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter