Izvor:
21.11.2019 u 15:07
0

GUGL I FEJSBUK RUŠE PRIVATNOST: „Giganti nadzora“ gaze ljudska prava!

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešnal" u najnovijem izveštaju navodi da bi trebalo primorati "Gugl" i "Fejsbuk" da odustanu od, kako tvrdi, "poslovnih modela utemljenih na nadzoru" jer su oni zasnovani na zloupotrebi ljudskih prava.

U izveštaju na 60 strana organizacije čije je sedište u Londonu, navodi se da poslovni model ovih "giganta nadzora", suštinski nije usklađen sa pravom na privatnost i da predstavlja pretnju po niz drugih prava, uključujući slobodu izražavanja, jednakost i nediskriminaciju.

Amnesti internešnal ocenjuje i da praksa kompanija da prikupljaju lične podatke kako bi snadbele reklamna preduzeća predstavlja "napad bez presedana na pravo na privatnost".

Organizacija navodi i da kompanije primoravaju ljude da naprave "faustovsku nagodbu" i podele podatke kako bi mogli da pristupe uslugama "Gugla" i "Fejsbuka".

U pisanom odgovoru, "Fejsbuk" je osporio zaključke iz izveštaja da nadzire svoje korisnike i ugrožava njihovu privatnost.

"Gugl" je, takođe, osporio nalaze iz izveštaja, prenosi AP.

Tanjug.rs
Foto: pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter